Forskare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, Södersjukhuset och Karolinska Institutet har visat att ett protein som orsakar kycklingallergi även finns i krokodilkött. I en studie som publiceras i april i den amerikanska tidskriften Pediatrics rapporterar forskarna om det första fallet av allergi mot krokodilkött.
Matallergi är vanligt och det ökande utbudet av exotiska livsmedel kan innebära nya risker. En 13-årig pojke som var patient på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset på grund av en svår kycklingallergi sökte till akuten med en allvarlig allergisk reaktion.
Pojken var ledsen för att han inte kunde äta samma saker som sina kompisar. För att muntra upp honom hade pojkens pappa, som är kock, tillagat krokodilkött. Pojken fick omedelbart utslag, klåda i munnen och svårt att andas.
– Min första tanke var att någon sålt kyckling dyrt, men eftersom fåglar och krokodiler är nära besläktade misstänkte vi att det kunde röra sig om en korsallergi mellan kyckling och krokodil, säger Natalia Ballardini, initiativtagare till studien och barnläkare på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.
Genom experimentella studier hittade forskarna proteinet som orsakat pojkens allergiska reaktion. De kunde dessutom visa att proteinet finns i både kyckling och krokodil.
– Resultaten från studien gör att vi rekommenderar att personer som är allergiska mot kycklingkött även ska undvika att äta kött från krokodil och alligator, säger Natalia Ballardini.
Vill du veta mer?
Kontakta Södersjukhusets presstjänst 070 -484 10 76
Publikation
Anaphylactic reactions to novel foods: Case report of a child with severe crocodile meat allergy
Författare: Natalia Ballardini, Anna Nopp, Carl Hamsten, Mirja Vetander, Erik Melén, Caroline Nilsson, Markus Ollert, Carsten Flohr, Annette Kuehn, Marianne van Hage.