Som enda akutsjukhus inom Stockholm läns landsting öppnar Södersjukhuset kök i egen regi. Det egna köket planeras öppna hösten 2013.
Ökad valfrihet, tillgänglighet, miljöansvar och kvalitet har varit ledord i utredningen för Södersjukhuset framtida måltidsinriktning där ett kök i egen regi visade sig vara det bästa alternativet.
- Vi ser flera fördelar med eget kök. För patientens del innebär det en större valfrihet mellan olika maträtter och flexiblare mattider. Vi vill satsa på bra kvalitet och genom att maten lagas från grunden får den en mer hemmalagad känsla, säger Lena Lundin, sektionschef Sjukhusservice, Södersjukhuset.
En stor fördel är att Södersjukhuset kan minska sina transporter och kan påverka matproduktionen och ställa högre krav på klimatsmart mat. Vi räknar med att matsvinnet kommer att minska eftersom sjukhuset lättare kan påverka beställningarna. Det matsvinn som uppstår kommer att gå till biogasproduktion.
- Ett eget kök underlättar snabb leverans av specialkoster, dessutom kan vi löpande utveckla nya matkoncept, t ex satsa på undernärda och patienter med risk för undernäring samt våra inneliggande barn, säger Eleonor Röckert, kostspecialist, Södersjukhuset.
SÖS kommer även att satsa på ”mat som medicin” och att hela måltiden blir en positiv upplevelse för patienten.
- Vi äter med alla sinnen och därför vill vi inspirera patienten att äta genom en bra måltidsmiljö, t ex genom fin upplagd mat, en trevlig dukning, en inspirerande atmosfär och god service, säger Eleonor Röckert.
För ytterligare information, kontakta:
Lena Lundin, sektionschef Sjukhusservice, Södersjukhuset, 0739-73 26 14
Moa Ledin, pressansvarig, 070-484 10 76