Sedan en tid tillbaka är förarna i 20 av Assistancekårens bärgningsbilar i Stockholm utbildade i hjärt- och lungräddning (HLR) och anslutna som SMSlivräddare. Därmed kan de komma att larmas om ett misstänkt hjärtstopp inträffar i närheten. – Detta är ett naturligt komplement till vår ordinarie verksamhet, vi är ju på plats för att hjälpa till säger Håkan Sandell på Assistancekåren Stockholm
Årligen inträffar cirka 900 hjärtstopp utanför sjukhus i Stockholms län, endast 90 av de drabbade överlever. Syftet med SMSlivräddare projektet är att öka överlevnaden vid hjärtstopp. Projektet drivs sedan våren 2010 av hjärtkliniken på Södersjukhuset tillsammans med LEKAB Communication Systems AB och SOS Alarm AB.
Nu ansluter sig även Assistancekåren i Stockholm med 20 förare i lika många bilar. Förarna är utbildade i hjärt- och lungräddning (HLR) och deras mobiltelefoner registrerades via www.smslivräddare.se
– Våra bilar är oftast ute där det händer berättar Håkan Sandell på Assistancekåren, vi är alltid redo att hjälpa nödställda trafikanter och att också kunna hjälpa till och försöka rädda liv känns naturligt.
SMSlivräddare projektet går ut på att positionera mobiltelefonerna hos deltagarna i projektet i händelse av ett hjärtstopp i Stockholms län, och om någon befinner sig i närheten får den ett larm i form av ett sms. Om en SMSlivräddare är nära den drabbade kan den snabbt rycka ut och undsätta den drabbade med (HLR) i väntan på att ambulans skall anlända.
– Det här är ett nytt och väldigt bra sätt att använda sig av mobiltelefonteknologi, säger Mårten Rosenqvist, professor och överläkare på Södersjukhusets hjärtklinik, de första minuterna efter ett hjärtstopp är livsviktiga, det är då det avgörs om den som drabbats överlever eller inte.
I nuläget är över 6600 personer anslutna SMSlivräddare och nu är också 20 av assistancekårens förare med. Du som är utbildad i hjärt- och lungräddning, över 18 år och bor i Stockholms län kan också registrera dig som SMS-livräddare på www.smslivraddare.se, din insats kan rädda liv.
Så här fungerar SMS-livräddare
Samtidigt som SOS Alarm larmar ambulans och räddningstjänst vid ett misstänkt hjärtstopp positioneras mobiltelefonerna hos projektets deltagare och de SMS-livräddare som befinner sig mindre än 500m ifrån platsen för hjärtstoppet får ett larm via SMS. Om en SMS-livräddare kommer först på plats påbörjar den HLR tills ambulans eller räddningstjänst kommer och tar över. Om SMS-livräddaren istället kommer fram och ambulans eller räddningstjänst är på plats ska de låta dem arbeta ostört. Förhoppningen är att på detta sätt, med frivilliga insatser och mobil positioneringsteknik kunna förbättra överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp.
Du som är HLR-utbildad har fyllt 18 år och bor eller arbetar i Stockholms län kan registrera dig på www.smslivraddare.se
Kontaktpersoner:
David Fredman, Projektledare, Kardiologkliniken, Södersjukhuset
david.fredman@sodersjukhuset.se, 070-089 15 48
Håkan Sandell, Samordningschef, Assistancekåren i Stockholm
hakan@brk.se, 070-302 22 20