Hoppa till huvudinnehållet

Stort anslag från Vetenskapsrådet för studie kring tjocktarmscancer

Johannes Blom i utomhusmiljö, sjukhusbyggnader i bakgrund
Johannes Blom, överläkare, docent i kirurgi och forskargruppsledare på Karolinska Institutet SÖS har tilldelats över 18.4 miljoner av Vetenskapsrådet för en randomiserad studie av kirurgi och endoskopisk resektion av inkomplett borttagen tidig tjocktarmscancer (SCAR trial).

Vad handlar forskningen om?

– Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen i Sverige och prognosen är starkt kopplad till hur tidigt cancern upptäcks. Tack vare screeningprogram hittar vi nu fler fall i ett tidigt skede av sjukdomen, vilket är positivt. Kirurgi är den enda boten för tjock- och ändtarmscancer och även om operationsmetoden har förfinats över tid, så är traditionell kirurgi fortfarande ett stort ingrepp med risk för allvarliga komplikationer. Nu finns en ny mer skonsam metod, eFTR (endoscopic full-thickness resection), där man kan ta bort tidig cancer i tjocktarmen med hjälp av tarmkikare. I vår studie kommer vi att jämföra denna nya metod med traditionell kirurgi.

Varför är det viktigt att forska om detta?

– Vid screening genomförs många undersökningar med tarmkikare och vid själva undersökningen är det vanligt att man tar bort polyper. Ibland kan svaret från den mikroskopiska bedömningen visa att polypen i själva verket var en tidig cancer och att det behövs kompletterande behandling. Standardförfarande idag är att göra ett större kirurgiskt ingrepp som dock ofta inte visar några avvikelser i den borttagna delen av tarmen. Om så, har patienten egentligen ingen nytta av den stora kirurgin, men utsätts för alla risker som den innebär. Vi ska nu studera om patienterna i stället kan behandlas med den nya metoden med tarmkikare som är mer skonsam.


På vilket sätt kan den nya kunskapen vara betydelsefull?

Vi hoppas att vår studie kan visa att vi med den nya metoden kan ta bort tidig cancer i tjocktarmen med tarmkikare på ett säkert sätt och med lika liten risk för återfall i sjukdomen som vid traditionell kirurgi. Vi uppskattar att risken för allvarliga komplikationer inom 30 dagar efter en operation kan halveras. Vi kommer också att studera eventuella skillnader i livskvalitet och kostnader. Om studien faller väl ut kan den helt förändra hur vi i framtiden behandlar patienter med cancer i tjocktarmen som upptäcks tidigt.


Vad innebär det att få ett så stort anslag från Vetenskapsrådet som du har fått?

Detta anslag gör det möjligt att bygga upp en gemensam klinisk forskningsmiljö i Sverige för kirurger och gastroenterologer som arbetar med patienter som har tidig tjock- och ändtarmscancer. Resultaten från vår forskning kan få stor betydelse för patienterna inom en snar framtid. Anslaget är en stor milstolpe och jag är tacksam för möjligheten att fortsätta detta viktiga arbete under de kommande åren.