Hoppa till huvudinnehållet

Sös hemma – stöttar patienter till egenvård i hemmet

två män, två kvinnor i  sjukhuskläder framför affisch
Sedan 2023 har kardiologen på Södersjukhuset byggt upp en verksamhet där vissa patienter utför egenvård i hemmet med stöd av och i samarbete med sjukhuset. Detta är en del i ett pilotprojekt som genomförs tillsammans med Karolinska universitetssjukhuset.

På kardiologen erbjuds patienter med nydebuterad hjärtsvikt eller med förmaksflimmer att delta. Istället för att komma in till sjukhusets dagvårdsavdelning för provtagning utför de själva mätningarna i hemmet med stöd och monitorering från sjukhuset.

– Hittills har alla patienter som fått erbjudande om att medverka sagt ja, säger Ulrika Saalo, en av tre sjuksköterskor som arbetar med Sös hemma.

För att delta krävs en smart telefon, bankID att logga in med och att patienten laddar ner en app som är särskilt framtagen för projektet. Patienten utrustas med särskilda blodtrycksmätare, våg och hem-EKG som är kopplade till patients telefon. Hur ofta mätningarna utförs är individuellt utifrån patientens vårdplan. Det kan vara allt från en till två gånger per dag till någon gång i veckan. I appen finns även en integrerad chatfunktion där primärt all kommunikation förs. Distansmonitoreringen är bemannad måndag till fredag.

– Det finns ingen exakt åldersgräns för att delta, hittills har patienterna varit allt från 40 upp till 80 år. Vi går igenom hur de ska använda appen, hur mätningarna ska göras och vilka individuella mål som finns när patienten tackat ja till att medverka, säger Ulrika.

Flera fördelar för patienten

Ulrika menar att det finns flera fördelar för patienterna. En är naturligtvis att de slipper åka in till sjukhus för att göra mätningarna. En annan är att patienterna får större insikt om den egna hälsan när de får ta ansvar för sina mätningar.

– En stor vinst är att vi också får bättre översikt och tidigt kan identifiera risker som högt blodtryck eller om patienten behöver göra livsstilsförändringar som att gå ner i vikt, motionera mer eller minska sitt alkoholintag, säger Ulrika.

Kompetensutveckling för sjuksköterskor

I projektet arbetar tre sjuksköterskor och tre läkare samt Filippa Anchér som är projektledare.

Både Ulrika och Filippa menar att arbetssättet innebär en kompetensutveckling framför allt för sjuksköterskorna.

– Det är nytt sätt att jobba på som är sjuksköterskestyrt. Det finns alltid en läkare till hands att rådgöra med men vi sjuksköterskor får pröva våra kunskaper inom ett nytt fält, säger Ulrika.

– Det här ligger i linje med hur vi behöver arbeta för att möta framtidens utmaningar, där patienten tar mer ansvar för sin hälsa. Om patienten inte behöver komma till sjukhuset ska hen inte göra det. Vi kan verkligen individanpassa för den enskilde patienten och utgå från varje persons behov, säger Filippa.

Kort om Sös hemma:

Pilotprojekt som startade 2023 tillsammans med bland andra Karolinska Universitetssjukhuset. Syftet är att patienter ska kunna sköta viss egenvård i hemmet och på så sätt minska tiden på sjukhus.

Med en digital app kan patienten:

  • chatta med vårdkontakt,
  • genomföra ett digitalt vårdmöte
  • sköta egenmonitorering
  • ta del av sin planerade och pågående vård

Mål för patienter med nydebuterad Hjärtsvikt (HFrEF) som deltar är att de ska få:

  • Snabb korrekt behandling insatt och titrerad (i måldos) inom tre månader
  • Undvika oplanerade sjukvårdsbesök
  • En förbättrad upplevd livskvalitet
  • En förbättrad delaktighet (kunskap och egenvårdsförmåga kopplad till hjärtsvikt)

För att kunna delta i projektet krävs:

  • En smart telefon
  • Mobilt bankID
  • Att patientappen laddas ner
  • Kognitiv förmåga att utföra egenvård och hantera telefonen.

Det är frivilligt för patienterna att delta.

Fotogruppen, Sös
På bilden från vänster Ulrika Saalo, läkarna Joakim Olbers, Jon Erik Jonsson samt Filippa Anchér