Hoppa till huvudinnehållet

”Södersjukhuset har ett helt nytt sätt att tillvarata potentialen hos sjuksköterskor.”

För specialistsjuksköterskan Anna Olsson Edfors var det erbjudandet om kompetensutveckling som gjorde att hon sökte sig till Södersjukhuset. Inom ramen för sin tjänst får hon nu möjlighet att bedriva förbättringsarbeten vid sidan av sin kliniska tjänst.

Anna Olsson Edfors är specialistsjuksköterska och omvårdnadsledare på akuten på Södersjukhuset. Hon har tidigare jobbat flera år på Karolinska universitetssjukhuset, men en rekryteringsannons från Södersjukhuset lockade henne att byta.

– Jag blev väldigt intresserad av annonsen, det är inte ofta det kommer ut en tjänst som specialistsjuksköterska i akutsjukvård och här erbjöd man dessutom utveckling som en del av tjänsten viket gjorde att jag sökte, säger Anna.

Hon har nu jobbat i lite mer än ett år och, utöver sin roll som specialistsjuksköterska, alltså även i en roll som omvårdnadsledare. Det innebär att hon inom ramen för sin tjänst får möjlighet att fokusera på att utveckla omvårdnaden på akuten. Tjänsten är ny sedan ett år tillbaka och syftet är att förbättra verksamheten och patientsäkerheten och samtidigt erbjuda personalen kompetensutveckling. Idag finns sju omvårdnadsledare med olika fokusområden på akuten.

Tid för utveckling i tjänsten

– Södersjukhuset har ett genomtänkt och bra sätt att jobba på. Uppdraget som omvårdnadsledare har utvecklats direkt baserat på behov från verksamheten. Man har tittat på riktiga patientfall där omvårdnaden brustit och utifrån dem utformat uppdraget. Därför känns det aktuellt, relevant och motiverande, säger Anna.

Vid sidan av sin kliniska tjänst har hon som omvårdnadsledare särskilt avsatt tid för att fokusera på utveckling. Hon får då möjlighet att ta del av ny forskning på området, utbilda sig och sedan implementera kunskapen i verksamheten.

– Omvårdnaden är en så viktig del av det arbetet vi gör på akuten. I min roll får jag möjlighet att på ett strukturerat sätt förändra och förbättra våra system, och engagera medarbetare att prova nya arbetssätt som i sin tur kommer patienterna till del. Det är ett helt nytt sätt att tillvarata potential, säger Anna.

En satsning som ger resultat

Och satsningen på den nya rollen har resulterat i flera nya projekt, både internt och i samarbete med andra verksamheter. Bland annat har Anna tagit fram ett nytt inskolningsprogram för nyanställda, något som blivit uppskattat av personalen på akuten men också uppmärksammats av andra verksamheter i regionen.

Idag jobbar Anna även som tillförordnad vårdenhetschef på akuten, ett uppdrag som innebär ytterligare ansvar men också mer kompetensutveckling.

– Jag är så glad över att jag började på Södersjukhuset. Den akuta omvårdanden är jätteviktig och här får vi som sjuksköterskor känna stolthet över vår kompetens och bidra med kunskap som gör skillnad för både medarbetare och patienter. Det ska löna sig att utbilda sig och engagera sig, och det gör det på Södersjukhuset.

Foto: Torkel Ekqvist, Fotogruppen, Södersjukhuset.