– Resultaten är mycket bra, inte minst utifrån vår storlek som Sveriges näst största enskilda neonatalvårdsavdelning, sett till antal vårdtillfällen. Vi tar emot cirka 750 patienter om året, det motsvarar 8 000 vårddygn, säger sektionschef Fredrik Larsson.
I enkäten får föräldrarna svara på frågor om delaktighet och bemötande. Föräldranöjdheten ligger på över 90 procent på samtliga frågor, med ett helhetsintryck på 94 procent. 95 procent säger att de skulle rekommendera avdelningen till någon annan. Högsta värden får frågorna ”Bemötte personalen barnet med medkänsla och omsorg?” (97 procent) samt ”Anser du att barnets aktuella behov och vård/behandling har blivit tillgodosett?” (98 procent).
– Våra medarbetare stöttar föräldrarna att tolka och förstå sitt barns signaler. Ett för tidigt fött barn eller sjukt nyfött barn signalerar sina behov på ett annorlunda sätt jämfört med ett friskt fullgånget barn. Genom att förstå barnets signaler kan vård och omvårdnad anpassas till varje enskilt barns behov, säger vårdchef Marina Adler Runow.
Fredrik och Marina är eniga om att just personalen är nyckeln till det goda resultatet.
– Vi har en stabil medarbetargrupp med hög kompetens som har arbetat länge tillsammans. Vi arbetar kontinuerligt med fortbildning och utveckling av neonatalvården och det är medarbetarna som driver förbättringar i verksamheten, säger Fredrik.
Omvårdnadssamtal skapar delaktighet
Att personalgruppen trivs och är trygg bidrar till trygga föräldrar som vågar ställa frågor. Ett förbättringsarbete har varit omvårdnadsamtal som ett sätt att skapa delaktighet och att låta föräldrarnas behov styra samtalets innehåll.
– Tidigare fick föräldrarna all information på en gång. Nu är vi mer lyhörda och utgår istället från föräldrarnas behov av information och vad som är viktigt för dem att samtala om här och nu. Det kan till exmepel handla om amning eller om hur barnet mår, säger Marina.
Föräldranärvaro
Allra viktigast är föräldranärvaron och att stötta föräldrarna i den utmanande situation de befinner sig i.
– Unikt för vår verksamhet är att vård och omvårdnad sker tillsammans med familjen, där föräldrarna är inkluderade i vårdteamet. Det finns en mängd vetenskapligt belagda positiva effekter hos barnet med närvarande och delaktiga föräldrar, säger Fredrik.
– Hudnära vård hos en förälder behövs alltid som ett komplement till högteknologisk utrustning. Oavsett vårdnivå kan man se att syrgasbehov och behandlingstid minskar när barnet vårdas hud mot hud, exemplifierar Marina.
Därför är föräldranärvaro, med målet nollseparation, ett pågående förbättringsarbete. Sedan länge finns familjerum där barnet vårdas tillsammans med sina föräldrar. För de barn som vårdas inom neonatal intensivvård finns en vuxensäng vid barnets vårdplats så att föräldrarna ständigt kan vara nära sitt barn.
Neontalvårdsavdelningen och kvinnokliniken på Södersjukhuset har under 2024 dessutom gemensamt öppnat en samvårdsavdelning där mödrar får sin eftervård av barnmorskor på neonatalavdelningen, där barnet också vårdas.
– Alla vi som arbetar på neontalvårdssektionen är väldigt glada över det fina resultatet från föräldranekäten. Till vardags får vi återkoppling från familjerna på flera olika sätt både under och efter vårdtiden. Under 2025 intensifierar vi arbetet med hudnära vård, nollseparation och föräldrars delaktighet, säger Marina.
Marina Adler Runow, längst till höger, tillsammans med kollegorna Emelie Zakrisson, Olivia Myhr och Linda Löfström.
Foto: Johan Adelgren, Fotogruppen Sös