Södersjukhuset har Europas största mammografienhet. Hit kommer omkring 100 000 kvinnor varje år för att screenas för bröstcancer. För att upptäcka bröstcancer i god tid är det viktigt att röntgenbilderna håller hög kvalitet. Därför har man under de senaste åren jobbat mer strukturerat för att förbättra kvaliteten på bilderna.
Bland annat har man numera två bildkvalitetsansvariga på mammografiavdelningen, Helena Ýr Gunnarsdóttir är en av dem.
– Det är många faktorer som spelar in för att få så bra bilder som möjligt. Alla kvinnor är olika och vi måste anpassa våra undersökningar efter dem. Det är ett komplext arbete och det är därför det är så kul, säger hon.
Till mammografin på Bröstcentrum kommer i snitt 600 kvinnor varje dag. Det är avgörande att bildkvaliteten är hög trots intensivt tempo och många undersökningar.
Insatser som ger resultat
För att få bästa möjliga resultat på bilderna jobbar man sedan ifjol enligt ett system som följer upp bildkvaliteten. Bilderna bedöms enligt fyra kategorier; “perfekta”, ”goda”, “moderat goda” och “inadekvata”. De bilder som klassas som inadekvata behöver tas om. Målet är att 75 procent av alla bilder ska hamna i kategorierna “perfekta” och “goda”. Antalet bilder som hamnat i de här kategorierna har ökat från 81 procent vid den första mätningen i slutet av 2023, till 95 procent i juni i år.
– Det är jätteroligt att se att våra insatser ger resultat. Vi jobbar varje dag för att ge kvinnorna bästa möjliga upplevelse och vård, och det här är ett bevis på att vi fokuserar på rätt saker, säger Helena.
många För patienter är mammografiundersökningen obehaglig. För Helena är det viktigt att fokusera på bemötandet för att göra upplevelsen så bra som möjligt för kvinnorna.
För att ständigt förbättra bildkvaliteten och öka kunskapen i personalgruppen, håller Helena regelbundet utbildningar för sjuksköterskor och läkare. Man har även reglerat tiden i undersökningsrummen för personalen.
– Att jobba med screeningundersökningar innebär statiskt arbete och vid uppföljning av bilderna har vi kunnat se att efter en timme i undersökningsrummet så försämras kvaliteten av bilderna, säger Helena.
Reglerad arbetstid ger bättre kvalitet
Därför jobbar personalen enligt ett så kallat tidskort som innebär att de efter en timme med undersökningar behöver göra andra saker, exempelvis administrativa uppgifter eller träna i något av de gym som finns på avdelningen.
– Vi kommer tillbaka med en helt ny energi och kan göra ett mer fokuserat jobb och ge kvinnorna ett bättre bemötande, säger hon.
Screening för bröstcancer med mammografi är frivilligt och erbjuds avgiftsfritt till kvinnor mellan 40 och 74 år i Sverige. Många tycker att det är olustigt att göra undersökningen, och nervositet påverkar också resultatet. Statistik visar att den första bilden, på det högra bröstet, nästan alltid är sämre än resterande bilder. Det beror ofta på att kvinnan är spänd.
– Därför är det jätteviktigt att vi får kvinnorna trygga och avslappnade. Det gör att de får en bättre upplevelse och vi får dessutom bättre resultat av undersökningen.
– Vi jobbar med allvarliga saker, och jag älskar att se kvinnorna gå ifrån undersökningen med ett leende på läpparna. Mitt bästa minne är när en patient tackade för min empati under undersökningen, sådana kommentarer ger mig bränsle för hela året, säger Helena.
Foto: Johan Adelgren, Fotogruppen, Söderjsukhuset