Hoppa till huvudinnehållet

Här övar teamet på akuta situationer

För snart ett år sedan öppnades nya simuleringsrum med den senaste tekniken på KTC, och idag används de flitigt. Här övas akuta situationer i en verklighetstrogen miljö.

”Förbered för ett urakut snitt”, hörs i bakgrunden. Förlossningen och narkosen övar på svåra akuta situationer i de nya simuleringsrummen. Övningen sker enligt CEPS, en pedagogisk modell för teamträning och simulering som har utarbetats vid Södersjukhuset och som fått en utbredning i hela Sverige. CEPS står för Concept for Patient Simulation. De som övar är barnmorskor, undersköterskor, förlossningsläkare, narkossjuksköterskor och narkosläkare.

– Alla är en del av teamet, här tränar vi tvärprofessionellt för att stärka teamet i svåra akuta situationer. Övningarna ökar patientsäkerheten och gör oss tryggare. Träningen är mycket uppskattad av våra deltagare, som gärna önskar att få gå oftare, säger Elisabeth Vetter Lundin, barnmorska och CEPS-instruktör.

– Vi blir stressade och fokuserade under övningen, det leder till att vi tränar oss inför verkliga akuta fall. Att öva är viktigt för att få till ett optimalt omhändertagande om våra patienter. Fokus i CEPS-övningen är inte det medicinska, utan kommunikationen i teamet. Den här teamträningen bygger på att någon ur varje yrkeskategori är här, berättar Anna Lundmark Drca, läkare inom obstetrik och gynekologi och CEPS-instruktör.

Simulering förlossning_narkos.png

Det är jätteroligt att öva. Kul att träffa förlossningsgänget och teamträna tillsammans. Man kan alltid lära sig något nytt. Vi inom narkosen övar tillsammans med många olika kliniker, som förlossningen, barn och akuten. Under övningarna har vi högt i tak och det känns som man kan ställa alla dumma frågor, säger Christian Linhardt, ST-läkare, perioperativ vård och intensivvård.

Viktigt med kommunikation

Till simuleringsrummen hör ett kontrollrum där övningsledare kan se och höra allt bakom en glasruta. Deltagarna filmas också under övningen och efteråt går de igenom scenariot tillsammans med övningsledare och pratar om vad som är bra och vad som kan förbättras.

– Kommunikation är väldigt viktigt när man jobbar i team som vi gör, i stressiga situationer kan det ibland bli fel och då är det bra att öva så vi vet hur en själv och andra agerar under stress. Miljön och fallen är hämtade ur vår vardag, trots det har jag lärt mig massa nytt och samtidigt fått lära känna mina kollegor från olika yrkeskategorier bättre vilket är superkul, säger Isabelle Ohlsson, ST-läkare gyn/förlossning.

De nya simuleringsrummen på KTC, kliniskt träningscenter, invigdes i maj förra året. Syftet med de förbättrade simuleringsrummen är att främja en kontinuerlig kompetensökning hos personalen och att bibehålla patientsäkerheten. Simuleringscenter används både av medarbetare på Sös och av studenter från Karolinska Institutet och Marie Cederschiölds högskola.

–I vårt nya simuleringscenter har vi möjlighet att simulera i realistisk miljö som påminner om den vårdnära miljön som medarbetarna verkar i. Vi har ett nytt, modernt system för inspelning och uppspelning av ljud och bild, säger Olle Berge, utbildningsledare på KTC.

CEPS_kontrollrum.png

Såhär ser teamträningen ut inifrån kontrollrummet.

Foto: Clas Fröhling, Fotorgruppen, Södersjukhuset