Hoppa till huvudinnehållet

"Genom donation kan vi skapa mening."

Idag startar den årliga donationsveckan. På Södersjukhuset jobbar personalen varje dag för att rädda liv, men ibland är det inte möjligt. Genom donation kan patienter och de närstående finna meningsfullhet i en annars svår situation.

När ett liv inte går att rädda fattas ett så kallat brytpunktsbeslut, vilket innebär att livsuppehållande behandling avslutas, och vårdinsatserna riktas mot att göra den sista tiden så skonsam som möjligt för patienten. Det är även nu som frågan om en eventuell donation blir aktuell.

Alexander Bojestig är en av flera donationsansvariga sjuksköterskor på Södersjukhuset, det innebär att han har ett särskilt ansvar för att stötta verksamheten under en donationsprocess.

– Det är ett jättespännande jobb. Genom donation kan vi skapa en känsla av meningsfullhet hos patient och närstående i en annars väldigt svår period, säger han.

Enligt lag ska en positiv donationsvilja från den avlidna finnas, och om personen i fråga inte anmält sig positiv i donationsregistret är det upp till de närstående att tolka viljan hos patienten. För Alexander kan frågan om donation vara känslig, men ofta leder det till fina samtal.

– Det är ofta en smärtsam period för de som lever kvar, som förlorat någon som står dem nära. Därför är det viktigt att lyssna in och respektera deras önskemål, säger han.

Fler kan donera tack vare ny process

Patienter som avlider till följd av svåra hjärnskador efter exempelvis hjärnblödning eller stroke, eller efter ett hjärtstillestånd, är de som oftast blir aktuella för en donationsprocess. Den här processen kallas för DBD (donation after brain death). Det innebär att kroppen fortsätter att syresätts i respirator, och hjärtat fortsätter att slå till dess att operationen för att ta ut lämpliga organ kan genomföras.

2018 startade ett pilotprojekt på Södersjukhuset som möjliggjorde donation även när hjärtat stannat, så kallad DCD-process, (donation after circulation death).

Av totalt 258 organdonationer i Sverige förra året var 68 stycken DCD-donationer, vilket innebär omkring var fjärde donation. 2018 var antalet tio stycken.

– Det är fantastiskt hur långt vi kommit! Det öppnar upp för fler människor att få sin donationsvilja tillgodosedd, och vi kan hjälpa fler sjuka människor att få organ. Det är en win win-situation, säger Alexander.

Fakta:

Donationsveckan infaller årligen vecka 45 och är ett initiativ från Socialstyrelsen. Ett syfte med veckan är att få fler att ta ställning till organ- och vävnadsdonation

Åtta av tio svenskar är positivt inställda till organ- och vävnadsdonation, men bara två av⁠ tio är anmälda till donationsregistret. Behovet av organ och vävnader är större än tillgången, och varje år avlider 30–50 personer i väntan på organtransplantation.

Har du tagit ställning till donation? Gå annars gärna in och registrera din vilja på donationsregistret.

Foto: Lisa Schultz