Hoppa till huvudinnehållet

Fullt hus när centrum för thoraxapertursyndrom invigdes på Södersjukhuset

Vid fredag lunch 21 februari var det äntligen dags för det nya specialistcentrumet för behandling av thoraxapertursyndrom (TOS) att slå upp portarna på Södersjukhuset. Centrumet är det första i sitt slag och samlar en unik kompetens och resurser för behandling av den ovanliga patientgruppen.

Det var trångt i salen när Jonas Malmstedt och Fredrik Roos, överläkare på kärlkirurgen respektive handkirurgen, inledde invigningen av TOS-centrum med en föreläsning.

– Det är jätteroligt att få stå här i dag och se att det är så många som är intresserade. Det här är ett tillstånd som kräver erfarenhet och specifik kompetens – och allt det finns här på Södersjukhuset, säger Jonas Malmstedt, överläkare och specialist inom kärlkirurgi.

Invigning TOS mottagningen_0012.jpg

Jonas Malmstedt (till vänster) och Fredrik Roos (till höger) berättar om de komplexa varianterna av TOS och hur vi på behandlar patientgruppen på Södersjukhuset.

Invigning_Jonas Malmstedt.jpg

Jonas Malmstedt illustrerar skillnaden mellan en patient med TOS (bilden ovan) och en frisk patient (bilden nedan).

TOS kräver ett samarbete mellan flera yrkesgrupper och kompetenser och centrumbildningen tydliggör det arbete som utvecklats under femton år vid Södersjukhuset. En central del är samarbetet mellan kärlkirurgi och handkirurgi från Södersjukhusets plexuskirurgienhet, som sedan 2016 bedriver nationell högspecialiserad vård (NHV) på uppdrag av Socialstyrelsen.

– De här patienterna är för det mesta unga och friska i grunden och blir ofta missförstådda av vården. Det är fantastiskt att få möjlighet att jobba tillsammans med några av landets främsta experter på området för att minska lidandet för dem, säger Fredrik Roos, överläkare i handkirurgi och ansvarig för Region Stockholms NHV plexuskirurgienhet på Södersjukhuset.

Erbjuder högspecialiserad vård 

Thoraxapertursyndrom är ett samlingsbegrepp för olika ovanliga tillstånd med bland annat kompression av ven, artär eller nerver i passagen från bröstkorgen till armen. Tidig diagnos och rätt behandling är avgörande för att patienterna snabbt ska kunna återgå till sin normala aktivitetsnivå.

– Egentligen inviger vi något som funnits länge men med ett officiellt centrum på plats hoppas vi kunna öka kunskapen och förmågan hos andra vårdgivare, samt säkerställa en snabb och effektiv vårdkedja från diagnos till behandling och uppföljning av patienter, säger Jonas Malmstedt, överläkare och specialist inom kärlkirurgi.

Vid centrumet erbjuds patienter avancerad diagnostik, kirurgiska ingrepp samt individanpassad uppföljning. Den multidisciplinära strukturen gör det möjligt att ge personer med alla former av TOS högspecialiserad vård.

Invigning TOS mottagningen_0257.jpg

Efter föreläsningen invigde sjukvårdsdirektör Karouk Said centrumet genom att klippa bandet: "Jag är stolt och glad över att se att allt fantastiskt arbete som ni lagt ner har lett fram till det här. Jag vet att ni jobbat hårt och det innebär att vi kan ge patienterna en vård av högsta kvalitet. Stort tack alla!"

Invigning TOS mottagningen_0357.jpg

Tobias Laurell, verksamhetschef handirurgiska kliniken.

Invigning TOS mottagningen_0417.jpg

Jenny Bäcklund, verksamhetsområdeschef på kirurgavdelingen tackar Jonas Malmstedt, för arbetet med att forma centrumet.

Mer information:

TOS är ovanliga tillstånd med komplex patofysiologi i form av kompression av neurovaskulära strukturer (ven, artär, nerv) som leder till nedsatt hand- och armfunktion. TOS indelas vanligen i tre huvudgrupper:

  • Arteriell TOS (aTOS) med kompression av arteria subklavia och påföljande strukturella skador som i utan behandling ger permanenta ischemiska skador i hand och arm.
  • Venös TOS (vTOS) med kompression av vena subklavia resulterande i akut trombos och i förlängningen posttrombotiskt syndrom i den drabbade armen.
  • Neurogen TOS (nTOS) med kompression av nerverna (plexus brachialis). Förekommer i två former. En ovanlig form där nervskada leder till muskelförlust i handen samt smärta. Den andra formen som är mycket vanligare, ger upphov till domningar och smärta i armen som ofta förvärras vid arbete. I dessa fall blir nerverna inte skadade på ett sätt som gör att musklerna förlorar sin funktion.

På huvudbilden: Karouk Said, sjukhusdirektör, Anneli Linné, överläkare och sektionsschef kärlkirurgen, Fredrik Roos, överläkare i handkirurgi, Jonas Malmstedt, överäkare i kärlkirurgi, Jenny Bäcklund, verksamhetsområdeschef på kirurgavdelingen och Tobias Laurell, verksamhetschef handkirurgen.

Foto: Torkel Ekqvist, Fotogruppen, Södersjukhuset och Lisa Schultz