Hoppa till huvudinnehållet

Forskning om bröstcancer ger hopp om framtiden

Bröstcancermånaden: På Södersjukhusets bröstcentrum finns Karma, ett av världens största forskningsprojekt om bröstcancer. Här sitter ett forskningsteam med fokus på att hitta nya metoder för att förebygga bröstcancer.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och drabbar omkring 8 000 kvinnor varje år. Många riskfaktorer för att utveckla bröstcancer är kända och med fler metoder för att förebygga sjukdomen skulle färre kvinnor drabbas.

Per Hall är överläkare på Södersjukhuset och professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet. Han bedriver sedan 15 år tillbaka Karma-projektet, med målet att minska insjuknandet i bröstcancer och hitta effektivare behandlingar för att förebygga och behandla bröstcancer.

– Det har inte varit vanligt att tänka prevention när det kommer till cancer. Som läkare tränas vi i att bota. Men jag tror att vi kan förändra sjukvården och genom Karma har vi möjlighet att testa nya metoder för prevention, säger han.

Lovande resultat

Inom projektet genomförs flera studier, bland annat den så kallade Karisma-studien där man framgångsrikt testat ett läkemedel i förebyggande syfte.

Senare i år kommer resultaten att presenteras.

– Det ser hittills väldigt lovande ut, och vi hoppas att den här forskningen kan göra att kvinnor i framtiden kan undvika att utveckla bröstcancer, säger Per Hall.

De flesta i forskningsteamet är anställda på Karolinska institutet men bedriver sin forskning på Södersjukhusets bröstcentrum. Här finns Europas största mammografienhet med omkring 100 000 kvinnor som kommer för screening varje år. Närheten till patienter och personal är en stor fördel.

– Samarbetet med den kliniska verksamheten är a och o i den här forskningen. Sjukvården har ett väl inarbetat sätt att jobba på som vi kan dra nytta av. Och det finns många problem som kan lösas över en kopp kaffe i lunchrummet, säger Per Hall.

Större chans att hitta cancer med kontrastmedel

I bröst som har mycket körtelvävnad, så kallade täta bröst, är det svårare att upptäcka tumörer. Det beror på att körtelvävnaden och tumörer har samma färg på mammografibilder. I ytterligare en studie inom Karma som pågått sedan 2021 utvärderas nu en nyutvecklad metod, så kallad kontrastmammografi. Det innebär att man injicerar kontrastmedel som innehåller jod via kärl i armvecket på patienten. Om det finns en tumör samlas vätskan i det området och synliggör tumörer som på traditionell mammografi skulle ha varit dold.Kontrastmammografi.pngEn bild som visar ett bröst till vänster utan kontrastvätska och ett bröst till höger med kontrastvätska. Den vita delen i höger bröst är cancer och syns alltså betydligt skarpare när man använder kontrastmedel.

– Det ger en betydligt större chans att hitta eventuell cancer och man kan dessutom se om det även finns i det andra bröstet, som man kanske inte hade en misstanke om inledningsvis, säger Magnus Bäcklund, onkolog och forskningsledare för studien.

Under våren 2025 kommer troligen de första resultaten att redovisas från studien.

– Det är väldigt roligt att få jobba med den här forskningen som förhoppningsvis kan rädda livet på många kvinnor, och att kunna göra den här på bröstcentrum är helt avgörande, säger Per Hall.

På huvudbilden: Magnus Bäcklund tv, Per Hall th.
Foto: Torkel Ekqvist, Fotogruppen, Södersjukhuset.