21-åriga Linnéa Camel har varit svårt allergisk mot mjölk och ägg sedan födseln. Tack vare en behandlingsmetod som tagits fram på Södersjukhuset har både Linnéa och hennes familj fått ett nytt liv.
– Tack alla barnsjuksköterskor som vinkade till mig när jag som liten gång på gång kom till Södersjukhuset för behandling. Trots allt som var tufft har jag aldrig förknippat Södersjukhuset med något jobbigt, säger Linnéa.
När Linnéa var liten och familjen stekte pannkakor eller hon fick en droppe mjölk på sig svullnade Linnéa upp. Någon gång blev hon medvetslös efter att ha fått i sig mjölkprotein. Under flera år hade hon också svåra eksem och astma.
– Men det jobbigaste var ändå att jag ständigt blev sjuk och trött. Mitt immunförsvar var väldigt känsligt, jag klarade inte av skolan eller så många sociala aktiviteter.
På förskolan, i skolan och på resor tvingades hon ha med egen mat. På barnkalas hos kompisar fick alltid mamma eller pappa vara med. Oron fanns hela tiden där, adrenalinsprutorna likaså.
Så, när Linnéa var nio, frågade Södersjukhusets barnallergolog och forskare Caroline Nilsson om Linnea ville prova en ny behandlingsmetod. Linnéa skulle få testa en medicin som hindrar kroppens immunförsvar från att starta en allergisk reaktion. I skydd av medicinen skulle hon sedan börja äta mjölk och ägg, först i små doser och sedan mer och mer.
Behandlingen kallas oral immunoterapi och målet var att Linnéa till slut skulle kunna äta mjölk och ägg utan problem.
– Lite läskigt var det i början, men innan jag fick börja äta små mängder mjölk och ägg hemma fick jag först testa det på sjukhus, berättar Linnéa.
Behandlingen fungerar otroligt nog. Idag vågar Linnéa äta allt, och hon uppskattar att kunna gå ut och äta med kompisar och delta i olika sociala sammanhang utan att känna sig besvärlig på grund av allergi. Utan medicinen hade Linnéa inte heller kunnat ta de jobb hon haft efter studenten, då kontakt med mjölk uppstått dagligen. Varje dag äter hon en allergitablett, men till Södersjukhuset behöver hon numera bara åka någon gång per år.
– Behandlingen har gett mig en helt annan livskvalitet. Självklart är det en lättnad att kunna äta allt, men det bästa är att jag kan leva ett normalt liv. Jag är så tacksam för det.
Fotograf: Erik Flyg
Forskning vid Södersjukhuset
På Södersjukhuset forskar 100-tals forskare kring vanliga skador och sjukdomar. Forskningen är viktig för att vi ska kunna ge dig som patient en vård av högsta kvalitet. Allergier är ett av våra forskningsområden.
Så forskar Södersjukhuset kring matallergier
Allergier mot mat är ett folkhälsoproblem som drabbar många men framför allt barn. Reaktioner vid matallergi varierar från lindrig klåda till potentiellt livshotande symtom. Sjukdomens oförutsägbara och ibland allvarliga karaktär påverkar livskvaliteten hos de drabbade barnen och deras familjer. I ett forskningsprojekt vid Södersjukhuset arbetar forskarna med förbättrad diagnostik och botande behandling av matallergi.
Läs mer om forskningen vid Södersjukhuset.
Stöd forskningen via KI SÖS forskningsfond
KI SÖS forskningsfond sköts av Institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI SÖS) som är Karolinska Institutets institution på Södersjukhuset, där många av Sös medarbetare forskar.
Så ger du en gåva
Du kan skänka via swish eller bankgiro.
Swish: 123 559 80 81
Bankgiro: 5217-0198
Mottagare: Karolinska Institutet, SÖS.
Märk din gåva ”KI SÖS fond”.
Gåvorna går till den forskning på Sös som har störst behov av medel just nu. Större donationer kan öronmärkas till ett specifikt forskningsområde, men varje krona gör skillnad.
Varmt tack för ditt stöd!
Mer information om KI SÖS forskningsfond
Läs mer om KI SÖS forskningsfond på Karolinska Institutets webbplats.