Arbetsterapeuterna arbetar på hela Södersjsjukhuset där deras kunskap behövs.
– Vi möter alla patienter som har behov av oss. På vissa avdelningar som till exempel strokeavdelningen arbetar vi mycket och är även schemalagda på lördagar, säger Lisa Bergström.
På frågan vad som skiljer arbetsterapeuternas arbete från fysioterapeuternas svarar hon.
– Vi samarbetar mycket med varandra, men medan fysioterapeuterna fokuserar på funktion, tittar vi på aktivitet. Vi arbetar mycket med alternativa strategier för att förenkla aktivitet vid sjukdom eller skada men vid behov använder vi även kompensatoriska åtgärder såsom hjälpmedel.
Hon exemplifierar med att om en patient har svårt att röra sig så tittar fysioterapeuten på hur hen till exempel klarar att ta sig till badrummet. Arbetsterapeuten tittar istället på vad patienten klarar av att göra i badrummet, tvätta sig, gå på toaletten eller duscha och om hen behöver något hjälpmedel som duschpall eller sittbräda till badkaret.
Ser till det friska
– Det jag älskar med arbetsterapin är att vi verkligen arbetar personcentrerat och ser hela personen. Det är ett positivt arbete. Vi utgår från vardagliga aktiviteter, ser till det friska och nyttjar patientens styrkor. Därefter identifierar vi eventuella svårigheterna i vardagen och ser hur vi kan lösa dem, förklarar Lisa.
Det personcentrerade synsättet har hon med sig från arbetsterapeututbildningen. I utbildningen finns ett holistiskt synsätt, som inte bara tar hänsyn till de fysiska besvären utan tar ett helhetsgrepp där även psykologi, kulturella olikheter och den enskilda personen står i centrum.
I arbetsuppgifterna ingår ofta att göra en ADL-bedömning. Det innebär att undersöka vad patienten kommer att klara av att göra när hen kommer hem, om hjälpmedel behöver förskrivas eller om det behövs stöd av till exempel hemtjänsten. Patientens behov av stöd kan vara både fysiskt och kognitivt. Arbetsterapeutens bedömning utgör underlag inför hemgång.
– Eftersom det är korta vårdtider på sjukhuset gör vi det mest akuta utifrån patientens behov och sedan rapporterar vi vidare till primärvården, säger Lisa.
Trivs med patientkontakterna och teamarbetet
Hon trivs på Södersjukhuset. En stor del av tjusningen är det fina teamarbetet med läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, kuratorer och andra som arbetar här och naturligtvis mötet med patienterna.
– Patientkontakterna är det absolut roligaste, vi möter många och väldigt olika patienter. Den ena dagen är inte den andra lik. Jobbet förändras hela tiden och det finns utvecklingspotential om man vill. Dessutom är det prestigelöst, jag har härliga kollegor och man känner sig välkommen på Södersjukhuset. säger Lisa.
Kort om arbetsterapeuter
Att utbilda sig till arbetsterapeut tar tre år universitet/högskola. Utbildningen leder både till arbetsterapeutexamen och kandidatexamen.
Foto: Johan Adelgren, Fotgruppen Sös