Hur förbereder jag mitt barn inför en utredning?
Det är bra att hålla sig kortfattad och förklara att barnet kommer träffa en vuxen och göra olika uppgifter, bland annat titta på bilder och svara på frågor.
Förbered er gärna genom att titta på de olika bildspelen som är till för att förbereda sig inför ett besök på hos oss: https://www.sodersjukhuset.se/barn--ungdomar/bildspel/.
Det finns även en folder att läsa: Välkommen till NU-teamet.
Vad händer under utredningen?
Samtal med vårdnadshavare
En av teamets psykologer träffar vårdnadshavarna för att ställa frågor om ert barns utveckling och beteende. Ibland får ni ett frågeformulär med kompletterande frågor.
Bra att tänka på: Titta gärna i gamla fotoalbum och minnesanteckningar genom åren.
Psykologbedömning
Psykologen träffar barnet vid ett eller flera besök för att genomföra tester av barnets kognitiva färdigheter, utvecklingsnivå.
Bra att tänka på: Besöket tar ofta cirka två timmar och pauser tas vid behov. Tag gärna med något mindre mellanmål till ditt barn så att hen orkar. Om ditt barn har hjälpmedel av något slag (till exempel glasögon eller hörapparat), ta med dessa.
Specialpedagogisk bedömning
Teamets specialpedagog gör en observation på ditt barns förskola eller skola för att se barnet i dess vardagsmiljö samt intervjua pedagoger.
Bra att tänka på: Kom ihåg att höra av dig om ditt barn blir sjukt.
Sjukgymnastbedömning
Sjukgymnasten gör en bedömning av barnets grovmotoriska färdigheter. Besöket filmas men filmen sparas inte efter utredningen.
Bra att tänka på: Besöket tar en timme. Ta med shorts + t-shirt och gymnastikskor.
Logopedbedömning
Logopeden träffar barnet vid ett eller flera besök för att genomföra tester av barnets språkliga och kommunikativa färdigheter.
Bra att tänka på: Besöket tar ofta cirka två timmar och pauser tas vid behov. Ta med något mindre mellanmäl till ditt bar så att hen orkar. Om ditt barn har hjälpmedel av något slag (till exempel glasögon eller hörapparat), ta gärna med dessa.
Läkarbedömning
Läkaren gör en bedömning av ditt barns fysiska hälsa, bland annat neurologiskt status.
Bra att tänka på: Berätta för ditt barn om att undersökningen inte gör ont (inga sprutor). Det är bra om barnets kläder är enkla att ta av och på.
Arbetsterapeutbedömning
Arbetsterapeuten gör en bedömning av barnets finmotoriska färdigheter och syntolkningsförmåga samt kartläggning av vardagliga färdigheter.
Bra att tänka på: Besöket tar ofta mellan en till två timmar och pauser tas vid behov. Ta med något mindre mellanmål till ditt barn så att hen orkar. Om ditt bar har hjälpmedel av något slag (t. ex glasögon eller hörapparat), ta gärna med dessa.
Samspelsbedömning
Två personer från teamet genomför en strukturerad bedömning av kommunikation och samspel. Besöket filmas men filmen sparas inte efter utredningen.
Bra att tänka på: Då besöket innehåller en kort fika med barnet är det viktigt att veta om ditt barn har några allergier.