Hoppa till huvudinnehållet

Diabetes- och endokrinmottagningen, barn och unga

Diabetesmottagningen

Här vårdas barn och ungdomar (0-20 år) med diabetes.

Endokrinteamet för barn och ungdomar

Hit kommer barn och ungdomar under 18 års ålder på remiss från barnläkarmottagningar, primärvård eller skola. Vi utreder och bedömer avvikelser i tillväxt, pubertet och hormonbalans.

Telefonnummer:
08-123 64 02508-123 64 614
Telefontider:
måndag - fredag: 08:00 - 11:00
  • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
    Entré: Huvudentré
    Hiss: B
    Våning: 6
    Hiss B, plan 6
  • Diabetesteamet

    I diabetesteamet arbetar vi för att hjälpa och ge stöd till barn och ungdomar med diabetes och deras föräldrar och anhöriga.

    Diabetesteamet består av sjuksköterskor, läkare, dietister, kuratorer, lekterapeuter, barnsköterskor, arbetsterapeut och skollärare. Vi har även ett nära samarbete med BUP konsultenheten.

    Teamet följer nationella riktlinjer för diabetesvård till barn och ungdomar. Modern diabetesvård innebär bland annat tillgång till all ny teknik som används i diabetesvården; flertalet avancerade insulinpumpar och kontinuerliga blodsockermätare.

    Målet med diabetesvården är att barn och ungdomar med diabetes ska ha en god livskvalitet med normal tillväxt och utveckling, en individanpassad diabetesbehandling samt att diabeteskomplikationer undviks på kort och lång sikt. 

    Endokrinteamet

    Endokrinteamet utreder och behandlar patienter med hormonsjukdomar, tillväxtavvikelser, pubertetsavvikelser samt patienter med uttalad övervikt med flera hälsoproblem. 
    Vissa syndrom (tex Turner, Noonan, Silver-Russel, Klinefelter) medför risk för tillväxt- och pubertetsstörningar och tas om hand i samarbete med andra specialister.

    Teamet består av barnläkare med vidareutbildning inom barnendokrinologi och  ST- läkare (blivande barnläkarspecialist) samt specialistsjuksköterskor.

  • Mottagningsbesök diabetes erbjuds minst var 3:e månad för att se till att behandlingen fungerar bra i vardagen. Den första tiden efter diabetesdebuten erbjuds tätare besök. Vid besöken sker bedömning av övergripande blodsockerkontroll (HbA1c), behandlingsstrategi och egenvård. Vidare utvärderas tillväxt, allmäntillstånd, kost och psykosocial situation.
    För att klara sin egenvård behövs mycket utbildning och stöd, också till familj och anhöriga, därför kan vi repetera kunskap under besöken. Insulinpumpar och blodsockermätare som används laddas ner hemma inför besöket eller i samband med besöket för genomgång och insulindosjusteringar.

    Tillsammans med kallelsen till endokrinteamet skickar vi med ett formulär där du bland annat ska fylla i bakgrundsfakta om tidigare sjukdomar, födelsevikt, födelselängd och ärftlighet rörande längd och pubertet. Ta även med tidigare tillväxtdata från BVC och skola.
    Informera gärna barnet om varför de ska komma till oss och att vi på mottagningen kommer att mäta och väga. Det händer även att vi tar blodprov.

  • Vi rekommenderar alla barn och ungdomar med diabetes och deras familjer att var till varannan vecka ladda ner diabetestekniken hemma för utvärdering. Diabetesteamet finns tillgängligt för stöd och hjälp kontinuerligt - tveka aldrig att ta kontakt med oss. På vardagarna ringer man direkt till mottagningen. På kvällar, nätter och helger kontaktar man avdelning 74 (tel: 08 - 123 612 74).

    Vid endokrinbesöket informerar läkaren om planerad utredning och uppföljning.

    Om du har några frågor går det bra att kontakta oss via alltid öppet

  • Här finns länkar till våra föreläsningar om diabetes hos barn och ungdom samt en länk till en digital och interaktiv utbildning från den ideella föreningen Together Against Diabetes 1 (T.A.D.1). Följ instruktionerna enligt länken - varje förskola/skola skapar en egen inloggning till utbildningen.

    Information till förskolor och skolor

    Mat- och kolhydratsräkning vid diabetes typ I 

    Diabetes bildstöd - Mäta blodsocker/ge insulin

    T1D - Säker skola - utbildning i typ 1 diabetes