Hoppa till huvudinnehållet

Vulvamottagningen

Vi utreder och behandlar olika smärttillstånd i underlivet som t ex vulvodyni, tidigare kallat vestibulit, och vaginism. Vi träffar även patienter med hudåkommor och andra långvariga besvär från underlivet. Vi är en specialistmottagning och ser helst att du sökt en öppenvårdsgynekolog till att börja med för en första bedömning. Därefter kan remiss skickas till oss.

Vulvamottagningen finns på Gynekologiska mottagningen. Du anmäler dig i receptionen på Gynekologiska mottagningen. 

  • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
    Entré: Huvudentré
    Hiss: B
    Våning: 0
    Via huvudentrén: Gå mot hiss B, följ centralkorridoren rakt fram, ta sedan vänster, mottagningen ligger på höger sida precis innan hisshall B
  • Vi som arbetar på mottagningen är gynekologer, barnmorskor, kuratorer och uroterapeuter. Vi arbetar i team och har tät kontakt med övriga i teamet. Vi har även möjligheter att skicka remisser till fysioterapeuter i öppenvården med gynekologisk inriktning.

    Om du vill veta mer om hur vi jobbar, och hur det är att vara patient här, kan du lyssna på fyra poddavsnitt via denna länk: Välkomna till Vulvapodden!

  • Med din kallelse, skickar vi även en enkät som fungerar som en kartläggning över dina besvär. Vi uppskattar om du fyller i enkäten då vi lättare får en överblick över din situation och hur vi på bästa sätt kan hjälpa dig.

  • Du kommer att få träffa en läkare under ditt första besök här på mottagningen. Ibland är även en barnmorska med på detta besök. Vi kommer att gå igenom din enkät och du får berätta om dina besvär. Om du är bekväm med att göra en gynekologisk undersökning gör vi det i lugn ro. Tillsammans lägger vi upp en planering för dig; för vissa patienter räcker det med enstaka besök hos läkare. Vissa patienter remitteras till teamets barnmorskor och/eller fysioterapeuter med inriktning på bäckenbotten/gynekologisk inriktning. För en del patienter, som inte har samtalskontakt sedan tidigare, kan remiss skickas till teamets kurator om samtalsstöd önskas.

  • Påbörjar du en behandling hos oss får du en skriftligt information och genomgång av övningar att påbörja hemma. Blir du remitterad till en barnmorska kommer hon att följa upp hur det har gått med övningarna och även gå igenom dem med dig igen vid behov. Vi förklarar och samtalar kring mekanismer kring smärta och de fysiologiska skeendena i kroppen. Men också hur du som patient mår och påverkas rent känslomässigt.

    Då samlivet ofta påverkas av underlivssmärta, har du möjlighet att diskutera lust, brist på lust och andra frågor rörande sexualitet med oss. Det är olika hur lång tid just din behandling kommer att ta; det varierar mellan varje individ. Men vi brukar betona att det inte rör sig om en snabb lösning utan kan vara tålamodskrävande. Det är viktigt att du är motiverad till behandling och gör dina övningar regelbundet. Vi kan ge dig verktygen för att bli bättre men det är du själv som måste arbeta med övningarna.