För att resultatet ska bli så bra så möjligt efter din operation är det viktigt att du själv tar ansvar för din fortsatta träning.
Tiden efter operationen
Läkningsprocessen
Det kan ta från sex månader och upp till ett år innan du är fullt aktiv och smärtfri. Det är vanligt och naturligt att ha ont i det opererade området efter operationen.
Väl hemma brukar många vara mer aktiva, då kan du få mer smärta och svullnad än på sjukhuset. En del kan vara svullna och ha ont under flera månader. För att minska svullnaden kan du vila med det opererade benet/armen i högläge och trampa med foten eller pumpa med handen. Du kan också använda stödstrumpa för att få ner svullnaden. Det är däremot viktigt för läkning och återhämtning att du fortfarande rör på dig.
Efter vissa operationer får man läkemedel för att minska risken för blodpropp. Blodutgjutning i huden (blå-röd-gul färg) runt om och nedanför operationsområdet är vanligt och helt ofarligt. Det försvinner vanligtvis efter någon vecka.
Du ska använda kryckor eller rullator de första 4–6 veckorna hemma tills du fått tillbaka muskelkraft och balans. Tar du långa promenader kan du använda hjälpmedel ännu längre. Om du bara använder en krycka, håll den i handen på den sida som inte har opererats.
Efter operationen ska du inte byta förbandet själv. Om förbandet lossnar eller om det är fuktigt under behöver du boka en tid hos vårdcentralen för att byta det. Förband av plast tål lite vatten, men det är alltid bäst att skydda förbandet. Du kan köpa specialskydd för ben på vissa apotek. Ofta kan plastpåsar eller gladpack som fästs med gummiband eller tejp fungera lika bra som skydd.
Undvik tandläkarbesök 3–6 månader efter operationen eftersom ingrepp ökar risken för infektion under tiden din kropp läker.
Att tänka på:
- Du ska inte bära tungt, max 20 kg. Försök att fördela vikten på båda benen.
- Du får köra bil när du har full kontroll på benet, vanligtvis tar det ca 2–3 månader innan du kan köra igen. Du ska inte köra bil så länge du tar starka smärtlindrande läkemedel.
Flygresor ökar risken för blodpropp, därför ska du helst inte flyga de första sex veckorna efter operationen. Vid flygets säkerhetskontroll kan det larma om du har fått någon form av metall inopererad (platta, skruvar, protes) och då undersöks du med metalldetektor.
Var noga med din rehabilitering
Vi hjälper dig att komma igång på sjukhuset, men sedan måste du själv ta ansvar för din rehabilitering. Det är väldigt viktigt att du rör på dig, efter operation kan man inte vila sig i form! Att vara inaktiv ökar risken för att du drar på dig andra sjukdomar. Rehabiliteringen tar tid och därför är det viktigt att du får stöd i processen av din fysioterapeut/sjukgymnast.
Efter höftoperation
Efter en höftprotesoperation bör du påbörja den fortsatta rehabiliteringen inom två veckor. Rehabiliteringen är till för att bygga upp muskelstyrka och funktion runt höftleden, som bland annat är viktigt för att kunna gå på rätt sätt och ge bättre möjlighet för att du ska kunna röra dig i din vardag.
Efter knäoperation
Efter en knäprotesoperation bör du påbörja den fortsatta rehabiliteringen inom 3–4 dagar. Om du börjar sent med rehabilitering kan du bli stel i knät, vilket påverkar din förmåga att sitta, gå i trappor och röra dig i din vardag.
Ta hjälp av fysioterapeut
Du bör ha det första besöket hos din sjukgymnast/fysioterapeut inom kort efter utskrivningen. Har du inte ringt och bokat tid innan operationen behöver du göra det direkt efter din operation. Du kan ta kontakt med en fysioterapeut/sjukgymnast via Vårdguiden, www.1177.se. Det kan finnas möjlighet att ansöka om inneliggande vård om det visar sig att ditt hälsotillstånd gör att du inte kan åka hem direkt från sjukhuset. Det beslutet tas i så fall efter operationen. Snabbast återhämtning får du i regel hemma eftersom du rör dig mer naturligt i vardagen.
Du väljer själv vilken fysioterapeut/sjukgymnast du vill gå till. De flesta vårdgivare erbjuder sjukgymnastik på en mottagning, och ibland kan du också ha möjlighet till uppföljning i hemmet om du behöver det. Om mottagningen har ett avtal med landstinget gäller högkostnadsskydd. Träningen som du gör tillsammans med fysioterapeuten/sjukgymnasten är viktig för att du ska få ett så bra slutresultat som möjligt efter operationen.
När du träffar fysioterapeut/sjukgymnast får du rehabiliteringsövningar som är anpassade efter din skada. Följ din sjukgymnast/fysioterapeuts råd för att bli så bra som möjligt. Du förväntas få tillbaka mycket rörlighet om du gör de övningarna du får, och om du gör dem regelbundet. Hur snabbt du får tillbaka din rörlighet ser individuellt ut.
Ett bra sätt att motivera sig till rehabilitering är att tänka på målet du haft med din operation, exempelvis att kunna gå ut med hunden eller spela golf. Varje gång du tränar för att få upp din kapacitet kommer du närmare ditt mål - det är ett långsiktigt arbete.
Nedtrappning av smärtlindring
Du kommer att behöva ta smärtlindrande medicin i ca 2 veckor efter operationen. Du drar ner på mängden smärtstillande allt eftersom smärtan försvinner. Du kan få abstinenssymtom av vissa mediciner, det betyder att kroppen har vant sig vid att få ett visst ämne i medicinen och kan reagera när det plötsligt försvinner.
Du får oftast Alvedon (Paracetamol) som grundsmärtlindring, som du ska ta med jämna mellanrum. Följ ordinationen från din läkare. Alvedon minskar behovet av starkare läkemedel. Fortsätt med Alvedon så länge du har ont. Alvedon kan du avsluta utan abstinenssymtom.
Ibland får du också Oxycontin som är ett långverkande morfinliknande läkemedel. Oxycontin ska du minska stegvis, då är det lägre risk för abstinenssymtom. Nedtrappningen börjar från den dos du hade på sjukhuset. När du blir utskriven får du ett nedtrappningsschema med instruktioner.
Vanliga tecken på abstinens är svettningar, rinnande näsa, influensakänsla, gåshud, myrkrypningar, magont eller ökande smärta. Du kan också få problem med förstoppning under nedtrappning om du tagit oxycontin. Då är det bra att äta movicol som är ett laxerande pulver. Om du får abstinenssymtom är det helt ofarligt och symtomen försvinner inom ett par dagar.
Behöver du mer smärtstillande när du kommit hem efter operationen kan du få förnyat recept via Vårdguiden på 1177, du kan också höra av dig till din vårdcentral. Har du frågor kring ditt recept kontaktar du Ortopedmottagningen. Kontaktuppgifter hittar du här
Komplikationer
Risken för att du får problem efter ortopediska operationer är liten. Trots det drabbas en del patienter av infektioner och av blodpropp. Komplikationer uppstår oftast några dygn efter operationen, men risken kan finnas kvar under flera veckor, ända upp till några månader.
Varningssignaler att vara uppmärksam på är:
- Smärta och värk som ändrar karaktär
- Ökande rodnad och värme i operationsområdet
- Ökande svullnad i operationsområdet
- Om såret fortsätter eller börjar vätska eller blöda
Om du har något av dessa besvär ska du kontakta Ortopedmottagningen. Kontaktuppgifter hittar du här
Om du har något av dessa symtom kontakta akutmottagningen:
- Feber över 38 grader och allmänpåverkad
- Värk i vaden eller låret som du inte haft tidigare
- Problem med andningen
Om du röker eller dricker alkohol är risken för komplikationer större. Du bör därför inte röka eller dricka alkohol under 4 veckor efter operationen. Så länge du tar morfinpreparat ska du inte heller dricka alkohol.
Läs mer om rökfri och alkoholfri operation (pdf, 95 kB)
Bra att veta efter hemgång
Förväntad funktion & rörelseförmåga
Med tiden kommer du att få tillbaka mer och mer funktion och rörelseförmåga. Däremot kan du i vissa positioner eller rörelser bli påmind om din operation i form av smärta eller stelhet. Det är fullt normalt att du kan känna av detta även flera år efter att du opererat dig.
Att du känner smärta upp till ett år efter operationen är inte ovanligt. Viss svullnad kan hålla i sig 3–6 månader. Har du besvär med smärta eller obehag som inte går över kan du kontakta mottagningen, då bokar vi in dig för en kontroll hos läkare.
Förläng livet på protesen
Riskerna för komplikationer vid proteskirurgi är liten, men en inopererad protes är alltid infektionskänslig och du behöver vara uppmärksam på om du får infektioner. Om du har en envis infektion ska du söka vård. Får du en infektion i tandköttet eller tandrötterna ska du berätta för din tandläkare/tandhygienist att du har en protes.
Genom åren har vi fått stor erfarenhet av protesoperationer. Protesen håller allt längre och du kan leva så gott som normalt. Rörligheten i den nya leden blir bra med tiden men du kan inte räkna med att den blir lika bra som en helt normal led, du ska därför inte belasta leden med tungt arbete.
Du kan påverka protesens livslängd genom att undvika aktiviteter som skapar stötbelastning i leden, exempelvis löpning. Däremot går det bra att promenera, spela golf, simma, cykla och åka längdskidor. För höftproteser bör du undvika rörelser i sidled, eller roterande rörelser i höftleden, exempelvis sitta skräddare.
Sex efter höftproteskirurgi
Den nya leden håller att stå på och belasta, men vävnaderna behöver tid att läka samman för att ge den nya leden så bra stöd som möjligt. Du borde därför vänta med att ha samlag i ca 3 veckor.
Även efter 3 veckor finns det fortfarande vissa rörelser och ställningar som kan göra ont och riskera att den nya ledkulan hoppar ur led (luxation):
Tre veckor till minst tre månader efter operation:
• Ni kan nu ligga på den opererade sidan men fortsätt undvik att ligga på den andra sidan.
• Att böja i höften mer än 90° innebär hög risk för luxation.
Här hittar du en PDF med illustrationer för sex efter höftplastik (pdf, 895 kB)
Detta händer efter att du lämnat sjukhuset
Här ser du de olika stegen som kommer efter att du lämnat sjukhuset:
1. Träffa din fysioterapeut/sjukgymnast
Du bör träffa en fysioterapeut/sjukgymnast några dagar efter operationen för att komma igång med rehabiliteringen.
2. Ta bort stygnen
Stygnen tar du bort tre veckor efter operationen, detta bokar du själv på din vårdcentral.
3. Återbesök
Du blir kallad till ett återbesök efter operation din operation. Då får du en utvärdering av din rörelseförmåga, tips och råd samt kan diskutera de frågor du har. Vid behov eller besvär kan du alltid höra av dig till mottagningen för att boka en tid med läkare. Kallelsen för återbesök till Ortopedmottagningen skickas via Alltid öppet.