Hoppa till huvudinnehållet

Diabetesmottagningen

Vi tar emot dig med typ 1-diabetes för regelbundna kontroller. För att komma till oss behöver du remiss, antingen från din husläkare eller en specialistläkare.

Telefonnummer:
08-123 63 101
Telefontider:
måndag - torsdag: 09:00 - 11:30
fredag: 09:00 - 11:00

Lämna återbud på telefon 08-123 63 101.

  • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
    Entré: Huvudentré
    Hiss: I
    Våning: 2
    Gå in genom huvudentrén, rakt fram förbi informationsdisken. Tag hiss I till plan 2. Anmäl dig i kassan på Medicinmottagningen.
  • Vi behandlar personer med typ-1 diabetes.

    På diabetesmottagningen arbetar vi i team; specialistläkare, diabetessjuksköterskor, undersköterska, dietist, kurator och fotterapeut för att hjälpa och ge stöd till personer med diabetes.

    Besök görs på vår mottagning på Södersjukhuset eller digitalt via Alltid Öppet.

    Målet med diabetesvården är att öka livskvalitet hos personer med diabetes. Diabetesbehandling är individanpassad.

    Vi erbjuder individuella besök och grupputbildning:

    • Diabeteskurs för typ-1 diabetes i första hand för nydebuterade
    • Pumpkurs för patienter som ska börja med insulinpump
    • Uppföljningsmöten för pumpanvändare, planeras till hösten
    • Hypoglykemikväll, planeras till hösten


    Diabetes mellitus är ett samlingsnamn för flera sjukdomar där diagnosen sätts med stöd av ett förhöjt blodsockervärde. Orsak och behandling varierar.

    Du kan läsa om de två vanligaste typerna av diabetes, diabetes mellitus typ 1 och diabetes mellitus typ 2 på 1177.se.

    Nationella Diabetesregistret

    Vi registrerar i NDR, Nationella Diabetesregistret för att stärka kvaliteten i diabetesvården hos oss och generellt. Du måste säga till om du inte vill delta i registret.

    Diabetes typ 1

    På Södersjukhusets diabetesmottagning tar vi emot patienter med diabetes typ- 1 som har fått diagnos och inlett behandling, vilket oftast görs i akutsjukvården eller remiss från primärvården.

    För att säkerställa diabetestypen tas antikroppsprover. Orsaken till att insulinproduktionen i bukspottkörtelns betaceller upphör är att immunförsvaret angriper betacellerna.

    Du kan ladda ner T1D-appen till telefonen och hitta mer information om typ-1 diabetes, kolhydraträkning och forskning.

    Som patient på Södersjukhusets diabetesmottagning träffar du vanligtvis läkare eller sjuksköterska en gång per år och i samband med detta tas prover för årskontroll. Vid besöken fokuseras särskilt på insulinbehandlingen och egenvården.

    HbA1c - långtidssocker som speglar diabetesbalansen de senaste 8-10 veckorna och glukosvärden inom målområdet.

    • Blodprov för njurfunktion och urinprov för äggviteläckage för att utesluta diabetesrelaterad njurskada då man kan behöva läkemedel som skydd för njurarna.
    • Blodprov för blodfetter för att se om läkemedelsbehandling behövs
    • Blodprov för sköldkörtelfunktion
    • Remiss för ögonbottenfoto – görs med cirka 1-2 års intervall beroende på hur länge man haft diabetes och om det funnits förändringar på ögats näthinna som kräver uppföljning.
    • Undersökning av fötterna – kontroll av känsel, blodcirkulation och eventuellt behov av särskild kontakt med fotterapeut, fotsjukvård eller ortopedteknisk mottagning.

    Kosten är en viktig del av behandlingen och vi har dietist knuten till teamet. Du kan träffa dietisten individuellt eller i grupp.

    Kontakt med diabetesteamets kurator kan förmedlas vid frågeställningar som är kopplade till din diabetes. Många vårdcentraler har kurator och psykolog knutna till sin verksamhet och dit kan man ofta vända sig utan remiss.

    På kliniken finns ett forskningsprojekt som fokuserar på personer med nyupptäckt diabetes i åldern 18-35 år. Hör efter med din läkare eller diabetessjuksköterska om du är intresserad.

    Hyperglykemi

    Högt blodsocker, hyperglykemi, kan uppstå av olika orsaker, tillfälligt eller under längre tid. Faktorer som höjer blodsockret är förutom kolhydratrik mat och dryck, fysisk inaktivitet, akut sjukdom, operationer, infektioner med feber, stress, vissa läkemedel exempelvis kortison.

    Har man inte diabetes varierar blodsockret mellan 4-8 mmol/L. Måttlig stegring av blodsockret känns oftast inte av, men om värdet stiger över 12-15 mmol/L kan man känna törst och trötthet, vid ännu högre blodsockerhalt ökar urinmängderna, synen kan bli suddig.

    En tillfällig stegring av blodsockret som orsakats av något du ätit eller tillfällig stress behöver vanligtvis inte åtgärdas annat än med uppföljning med ny blodsockermätning eller sensoravläsning. Har du typ 1 diabetes gör du vanligtvis daglig justering av dina kortverkande insulindoser beroende på måltidsinnehåll och planerad eller genomförd fysisk aktivitet. Många använder insulinpump och program för uträkning av korrektionsdoser och insulinbehov utifrån måltidens kolhydratinnehåll. Vid typ 2 diabetes har man oftare en fast behandling med tabletter och/eller injektioner och förändring av läkemedelsdoser ska då diskuteras med någon i diabetesteamet.

    Vid återkommande eller ihållande höga blodsockervärden bör du kontakta diabetesmottagningen.

    Vid typ 1 diabetes bör du vara särskilt uppmärksam vid hyperglykemi och risken för ketonbildning/syrabildning.

    Ketoacidos (syraförgiftning eller ketonförgiftning) (1177.se)

    Hypoglykemi (1177.se)

  • Du får en kallelse via Alltid öppet där det framgår om du ska lämna prover innan besöket. Prover lämnas på ett laboratorium som tillhör Karolinska Universitetslaboratoriet. Remissen är inlagd elektroniskt.

    Innan besöket ska du du ladda ner din kontinuerliga blodsockermätare eller insulinpump hemma eller på mottagningen. Kontrollera också om du behöver förnya dina recept eller hjälpmedel.

    Teknisk support

    För teknisk support av insulinpump eller glukossensorsystem ska du ta kontakt med tillverkaren. Garantitid för en insulinpump är vanligtvis fyra år.

    Vi använder plattformen Glooko, där du kan dela dina glukosvärden med Södersjukhuset. För att vi ska se dina värden så behöver du lägga till en ProConnect-kod jordgubbar. Support till Glooko: telefon +46 31 762 88 88 eller help@glooko.com

    • Abbott (Freestyle Libre, Libre Link). Telefon 020-1901111.
    • Rubin Medical (Tandem T-slim, Dexcom).Telefon 040-155480.
    • Nordic Infucare (Dexcom, Omnipod Dash och Omnipod 5). Telefon 08-6012446.
    • Medtronic (Minimed, CareLink). Telefon 08-56858520.
    • Ypsomed (Ypsopump). Telefon: 08-6012550.
    • Ascensia (Eversense). Telefon: 020-830084.
  • Hjälpmedel och läkemedel

    Läkemedel

    Recept som förskrivs för diabetes utfärdas för att täcka tre månader i taget och med fyra -fem uttag så att det ska räcka ett år.
    Vid förändrad dosering kan nytt recept behövas tidigare och du kan då kontakta mottagningen. Gör det gärna i god tid via 1177.se.
    Kontakta din husläkare eller den som förskrivit tidigare när det gäller läkemedel som behövs för andra sjukdomstillstånd.

    Hur och var beställer du hjälpmedel?

    • Kanyler, teststickor och lancetter beställs via 1177.se eller via telefon 08-123 366 50.
    • Sensorer och sändare till kontinuerliga glukosmätare Dexcom, Guardian eller Freestyle Libre samt vissa pumptillbehör (väskor bältesklämmor) beställs via 1177.se eller via telefon 08-123 675 00.
    • Reservoarer och infusions set till insulinpumpar beställs från Apoteket.
    • En förskrivning av hjälpmedel är giltig i 12 månader. Oftast är det fyra uttag förskrivna. Du kan se dina aktuella hjälpmedel och receptförskrivningar på 1177.se

    Teknisk support

    För teknisk support av insulinpump eller glukossensorsystem ska du ta kontakt med tillverkaren. Garantitid för en insulinpump är vanligtvis fyra år.

    Vi använder plattformen Glooko, där du kan dela dina glukosvärden med Södersjukhuset. För att vi ska se dina värden så behöver du lägga till en ProConnect-kod jordgubbar. Support till Glooko: telefon +46 31 762 88 88 eller help@glooko.com.

    • Abbott (Freestyle Libre, Libre Link). Telefon 020-1901111.
    • Rubin Medical (Tandem T-slim, Dexcom). Telefon 040-155480.
    • Nordic Infucare (Dexcom, Omnipod Dash och Omnipod 5). Telefon 08-6012446.
    • Medtronic (Minimed, CareLink). Telefon 08-56858520.
    • Ypsomed (Ypsopump) Telefon: 08-6012550.
    • Ascensia (Eversense). Telefon: 020-830084.