Hoppa till huvudinnehållet

Centrum för Thoraxapertursyndrom

Centrum för thoraxapertursyndrom är Sveriges största enhet för behandling av Thoraxapertursyndrom (TOS) och har under lång tid byggt en unik sammansättning av kompetens inom området.

Thoraxapertursyndromets anatomi i schematisk skiss

Thoraxapertursyndrom är ett samlingsbegrepp för flera tillstånd med kompression av ven, artär eller nerver i passagen från bröstkorgen till armen. Det är ovanliga och svårdiagnosticerade tillstånd, men innebär stort lidande för drabbade personer. Tidig diagnos och rätt behandling är avgörande för att patienterna snabbt ska kunna återgå till sin normala aktivitetsnivå.

Centrum för thoraxapertursyndrom drivs av två sektioner i nära samarbete med flera närliggande professioner: Sektionen för Kärlkirurgi vid verksamhetsområde kirurgi och Plexusenheten vid handkirurgiska kliniken. Ett nära samarbete sker med interventionell radiologi, bilddiagnostik, klinisk fysiologi, neurofysiologi, anestesi, algologi och fysioterapi.

Patienter erbjuds en helhetslösning med avancerad diagnostik, medicinsk behandling och kirurgiska ingrepp samt individanpassad uppföljning. Den multidisciplinära strukturen gör det möjligt att ge personer med alla tre formerna av TOS högspecialiserad vård.

Det finns tre huvudsakliga typer av thoraxapertursyndrom:

  • Venös TOS (vTOS) med kompression av vena subklavia resulterande i akut trombos och i förlängningen posttrombotiskt syndrom i den drabbade armen. Deta är den vanligaste formen av TOS. Läs mer om venös TOS här.
  • Arteriell TOS (aTOS) med kompression av arteria subklavia och påföljande strukturella skador som i förlängningen ger permanenta ischemiska skador i hand och arm. Läs mer om arteriell TOS här.
  • Neurogen TOS (nTOS) med kompression av nerverna (plexus brachialis). Förekommer i två former. En ovanlig form där nervskada leder till muskelförlust i handen samt smärta. Den andra som är mycketvanligare formen, ger upphov till domningar och smärta i armen som ofta förvärras vid arbete. I dessa fall blir nerverna inte skadade på ett sätt som gör att musklerna förlorar sin funktion.
  • Karta över sjukhusområdet Huvudentré
    Entré: Huvudentré
    Hiss: C
    Våning: 0
    För dig som ska till kirurgimottagningen. . Du som ska göra flebografi kommer till röntgen.
  • Centrum för Thoraxapertursyndrom (TOS-centrum) erbjuder specialiserad utredning, bedömning och såväl kirurgisk som ickekirurgisk behandling för patienter med alla former av TOS. 

    Verksamheten bedrivs vid flera mottagningar (Kirurgmottagningen, Handkirurgiska mottagningen och Smärtmottagningen).

    Vi arbetar tvärprofessionellt i team bestående av kirurg, kontaktsköterska, fysioterapeut, smärtläkare, koagulationsspecialist m fl.

    Ingången till oss ser lite olika ut beroende på vilket av tillståenden inom TOS det gäller.

    För att komma till oss krävs remiss. Remisser bedöms av kärlkirurg och/eller handkirurg och första besök sker antingen på Kärlkirurgiska eller Handkirurgiska mottagningen.

    Blockadbehandling och endovaskulära ingrepp sker i dagvård. Patienter som opereras vårdas på kärlkirurgisk och handkirurgisk vårdavdelning. Barn vårdas på särskild barnavdelning på Sacchska Barnsjukhuset.

     

  • Information till dig som ska genomgå en planerad operation

    Förberedelser för dig som ska opereras. 

    Mat, dryck och mediciner

    Du kan äta fram till 6 timmar före ankomst till avdelningen. Fram till 2 timmar före ankomst till avdelningen ska du dricka klara drycker, till exempel vatten, saft eller kaffe/te utan mjölk.

    Du kan ta dina ordinarie mediciner med lite vatten med undantag för blodförtunnande läkemedel och diabetesläkemedel.

    Om du tar något blodförtunnande läkemedel (till exempel Waran, Clopidogrel, Pradaxa, Eliquis, Brilique), ta kontakt med oss snarast.

    Ta med eventuella mediciner, som blodtrycksmedicin, insulin, astmamedicin och inhalator.

    Du får inte ha någon pågående infektion

    Hygien

    Duscha kvällen före och operationsdagens morgon med Descutan/Hibiscrub, ett antibakteriellt hudrengöringsmedel som finns att köpa receptfritt på apoteket. Det är viktigt att duschen utförs enligt instruktionerna i förpackningen för att minska risken för infektioner efter operation.

    Använd inte rakvatten, parfym eller hudkräm. Klipp och rengör naglar - ta bort nagellack.

    Undvik smink och lämna smycken hemma. Ta bort alla piercingar.

    Snus, tobak och tuggummi

    Du ska inte röka/snusa/tugga tuggummi på operationsdagen.

    Strålsäkerhet

    Vid undersökningen/behandlingen kan röntgengenomlysning komma att användas. Detta medför en stråldos vilket kan innebära en viss medicinsk risk. Att avstå från att göra undersökningen/ behandlingen bedöms vara den största risken. Stråldosen individanpassas och hålls så låg som möjligt.

    Meddela vårdpersonalen om du är gravid, då röntgengenomlysning kan innebära en liten risk för fostret

    Om du är patient från en annan region i Sverige

    Du som har fått en kallelse till oss för mottagningsbesök eller operation hos oss ska känna dig hjärtligt välkommen. Om du har långt att resa till oss så har du rätt till hjälp med resa och i vissa fall även övernattning på hotell. Det är din hemregion som ansvarar för att stå för kostnaderna. Då det varierar stort mellan regionerna hur detta administeras kan vi inte närmare beskriva här hur man går tillväga. Du kontaktar själv din hemregion med din fråga om vård i andra regioner.

     

    Lär mer här inför din operation

  • Uppföljning

    Vi träffar alla opererade patienter på ett återbesök ca 1 månad efter operation. Ytterligare uppföljning individualiseras, men vi bokar alltid en kontakt 1 år efter operation. Du ombeds också besvara en enkät rörande dina symptom från armen och hur dessa påverkar dig, ”Symptom och livskvalitetmätning vid thoraxapertursyndrom (TOS)/DASH”, innan besöket/telefonsamtalet.

     

    Kontakt och övrig information

    Se vår sida på 1177

  • Allmän information om Venös TOS (vTOS)

    Venös TOS (vTOS) innebär en kompression av den djupa armvenen (vena subklavia) mellan nyckelbenet och första revbenet, som orsakar en trombos (blodpropp) i venen. Blodproppen leder till att återflödet blockeras. Trombosen startar i den del av venen som skadats på grund av upprepad åtklämning mellan nyckelbenet och första revbenet under lång tid. När kroppen försöker läka detta bildas ärrvävnad omkring venen samtidigt som den normalt tunna väggen i själva venen förtjockas. Resultatet blir en försnävning (stenos) av venen. Allt detta leder till att en trombos så småningom bildas.

    Venöst thoraxapertursyndrom är ett relativt ovanligt tillstånd, men sannolikt den vanligaste kärlsjukdomen hos unga personer som utövar idrott.

    Med tidig diagnos, rätt behandling i akutskedet, och snabb remiss för definitiv kirurgi, kan de flesta personer – även idrottare på tävlingsnivå – bli återställda inom några månader.

    Läs fördjupad patientinformation om venös TOS på denna sida

    Eller ladda ned pdf för utskrift här

  • Allmän information om arteriellt thoraxapertursyndrom, aTOS

    Arteriellt TOS (aTOS) innebär tillklämning (kompression) av pulsådern till armen (arteria subklavia) i övergången mellan bröstkorgen och skuldran. Detta är ett mycket ovanligt tillstånd som drabbar mindre än 10 personer per år i Sverige.

    Orsaken till kompressionen är oftast ett medfött extra revben som utgår från sjunde halskotan och pressar artären mot andra strukturer. Med tiden uppstår skador i artären så att den vidgar sig och ett aneurysm bildas. Symptom uppstår när proppar som bildas i aneurysmet lossnar och täpper till blodkärlen i fingrar, hand och underarm. Ibland leder skadorna även till enförträngning av arteria subklavia och vi vissa fall ett komplett stopp i artären.

    Andra ovanliga orsaker till aTOS är skador på nyckelben, t ex en felställd fraktur som orsakar kompression eller skruvar efter operationer för nyckelbensfraktur.

    De vanligaste symptomen som patienter med arteriell TOS upplever innefattar:

    • Smärta i fingrar och hand.
    • Handen eller fingrar känns kalla.
    • Domningar eller stickningar i hand eller fingrar.
    • Färgförändring i hand eller fingarar, ofta växlande vit till blålila.
    • Nedsatt uthållighet eller kraft i handen eller armen vid arbete.

    Diagnosen ställs oftast utifrån den kliniska bilden och bekräftas med ultraljud eller datortomografi.

    Vid aTOS med symptom på proppar till hand eller arm är omedelbar antikoagulation och skyndsam kirurgisk behandling helt nödvändigt.

    Läs mer om Arteriellt Thoraxapertursyndrom i vår patientinformation här.

  • Om du vill diskutera en patient med akuta symtom där du misstänker venöst eller arteriellt thoraxapertursyndrom är du välkommen att kontakta kärlkirurgkonsulten på Södersjukhuset via växeltelefon: 08-123 610 00.

    För dig som är remittent inom Region Stockholm

    Har du en patient som du vill remittera till oss så använd Take Care remiss till "kärlmottagningen" på Södersjukhuset.

    För remittenter i övriga Sverige

    Om du tillhör en annan region, eller inte har tillgång till Take Care, så går det bra att använda pappersremiss som sänds till
    Kirurgmottagningen, kärlsektionen
    Sjuhusbacken 10
    118 61 Stockholm

    Bedömning och behandling i öppenvård kräver inte specialistvårdsremiss för utomlänsppatienter, men vi ser gärna att betalningsförbindelse medsändes redan vid initial kontakt i brådskande fall.

    För slutenvård och operativ behandling av utomlänspatienter behöver vi en specialistvårdsremiss/betalningsförbindelse. Vi tar tacksamt emot denna snarast möjligt om patienten behöver komma till oss för eventuell operation.

  • Vi tar regelbundet emot patienter från flera delar av sverige.

    Det vanligaste är att din läkare i din hemregion skickar en remiss till oss. Remissen innehåller information om vad du har för symtom och vad du behöver få för vård. När remissen kommit till oss görs en medicinsk bedömning och prioritering. Du och din läkare får därefter ett svar på din remiss om vård hos oss.

    I vissa fall behöver vi inhämta blider från röntgenundersökningar och andra resultat innan vi svarar. Detta gör att förberedelsearbetet kan ta viss tid.

    Second Opinion

    Om du har en livshotande eller särskilt allvarlig sjukdom eller skada har du rätt att begära en ny medicinsk bedömning, även kallad second opinion. Antingen ber du din behandlande läkare att skicka remiss till oss eller så skickar du en egenremiss till den mottagning du vill kontakta.

    Second opinion kan ske på två sätt:

    • Vi går igenom det material (journal/undersökningar/röntgen) som vi fått från din behandlande läkare på en multidisciplinär konferens (MDK).
    • Du som patient kommer på ett mottagningsbesök. Antingen digitalt eller på plats beroende på vad som är bäst utifrån medicinsk bedömning.

    Reseinformation

    Om du har blivit remitterad till oss, ersätter din hemregion delar av kostnaderna för din resa till och från Södersjukhuset. För att få ersättning, är det viktigt att du inför din resa kontaktar regionen där du är folkbokförd.

    Sjukresor och högkostnadsskydd regleras individuellt av varje region. För att få all information du behöver om din resa, klicka här(öppnas i nytt fönster) för kontaktuppgifter till din region.