Ta med legitimation till besöket.
Om du har behov av till exempel sjukresa eller tolk är det viktigt att du kontaktar oss i god tid innan ditt besök.
Du får gärna ha med dig en anhörig som medföljare.
Tryck här för att läsa mer om mammografi
Tryck här för att läsa om ultraljud av bröst
Tryck här för att läsa om vävnadsprov från bröst
Tryck här för att läsa om insättning av metallmarkör i bröstet
Vanliga frågor och svar:
När får jag komma till er?
Du är välkommen till oss om du har en kallelse till mammografiscreening eller om din läkare skickat en remiss till oss. Du behöver invänta kallelsen innan du kan komma till oss. Vi har inga drop-in-tider.
Hur går undersökningen till?
Mammografiundersökningen börjar med att en sjuksköterska ställer frågor till dig, till exempel om du har känt någon förändring i brösten eller har opererat brösten.
Därefter får du klä av dig på överkroppen och dina bröst undersöks i en speciell röntgenapparat. Brösten trycks samman en mycket kort stund då bilden tas.
Bilderna analyseras av röntgenläkare som är specialiserade på bröstutredningar. Om du har gjort mammografi tidigare, jämförs de nytagna bilderna med de föregående.
Svaret på mammografiscreening skickas hem till dig inom två veckor.
Varför vill ni att jag ska komma tillbaka?
Det beror på att läkaren som har granskat bilderna vill att du kommer tillbaka för kompletterande bildtagning. Det kan bero på att bilderna inte blev tillräckligt tydliga eller att läkarna sett något på bilderna som behöver utredas mer.
När du kommer tillbaka till mammografimottagningen tar man nya röntgenbilder och gör en ultraljudsundersökning. Ibland behövs provtagning (cell/vävnadsprov). Ultraljud och eventuell provtagning görs av en läkare, som förklarar vad vi sett.
Jag känner en knöl i bröstet. Vad ska jag göra?
Kontakta din husläkare för remiss till oss. Därefter får du en kallelse till mammografiundersökning.
Gör undersökningen ont?
Människor är olika smärtkänsliga. Om du vid undersökningstillfället är öm i dina bröst (till exempel beroende på hormonella orsaker) kanske du upplever att det gör ont. Det är viktigt att veta att smärtan inte är farlig eller kan skada dig.
Är mammografi farligt?
Nej, mammografiscreening är inte farligt. Däremot finns möjlighet att upptäcka en tidig cancersjukdom, vilket kan vara avgörande för att bota den i tid.
Undersökningen kan utföras även om du är gravid eller ammar.
Undersökningen är ofarlig, men kan upplevas obehaglig när bröstet kläms ihop.
Jag har bröstimplantat. Kan jag undersökas?
Ja.