Hoppa till huvudinnehållet

Akutmottagning för våldtagna

Till oss är du välkommen upp till en månad efter ett sexuellt övergrepp. Vi finns här för att hjälpa dig oavsett omständigheter kring hur du utsatts; om det var av någon du känner, nyligen lärt känna eller en främling.

Du behöver inte tänka att det måste ha förekommit våld, det räcker att det varit mot din vilja, under hot eller att du inte varit i tillstånd att ge ditt samtycke. Alla är självklart välkomna oavsett könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning.

Vi har öppet dygnet runt. Vi vill att du, eller den som hjälper dig hit, ringer oss (08-123 646 70) innan du kommer, så att vi kan planera besöket bättre.

Telefonnummer:
08-123 64 670

 


I de här tre korta filmerna berättar vi mer om vad du som kommer till oss kan förvänta dig, och vilket stöd som finns att få.

Så här går ett besök hos oss till

Undersköterskan Victoria berättar vad som händer på ett första besök hos oss.

Läkarundersökningen: så här funkar det

Läkaren Marisol berättar om hur en undersökning går till.

Hur vi kan stötta dig efter ditt besök

Samtalsterapeuten Camilla berättar om hur vi kan stötta dig efter ett övergrepp.

  • Karta över sjukhusområdet H. Cederströms gata 5
    Entré: H. Cederströms gata 5
    Hiss: E
    Våning: 4
    Hjalmar Cederströms gata 5, hiss E, plan 4.
  • Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset välkomnar alla våldtagna män, kvinnor och transpersoner över 13 år, som tillhör Stockholms län, eller som befunnit sig i Stockholms län i samband med övergreppet. Patienter under 13 år hänvisas till barnsjukhusens akutmottagningar.

    Vi har öppet dygnet runt och alla besöken är kostnadsfria.

    Alla som kommer akut tas emot av specialutbildad sjuksköterska och undersköterska som informerar, frågar vad som hänt, påbörjar spårsäkring och assisterar läkaren vid rättsmedicinsk undersökning, samt dokumenterar eventuella synliga skador.

    Vi tar även emot patienter som söker hjälp upp till en månad efter att övergreppet skett. Om mer än en vecka passerat sedan händelsen, vill vi att du kommer dagtid en vardag. Ring så vi kan rekommendera lämpligaste tid att komma till oss.

    Vi erbjuder även kostnadsfri medicinsk och psykosocial uppföljning.

    Camilla Sivam
    Vårdenhetschef


    Lena Maltzman
    Medicinskt ledningsansvarig 

    Vanliga frågor och svar:

    Måste man göra en polisanmälan?
    Du behöver inte göra en polisanmälan för att få vård hos oss. Du kan få information om hur det går till och hjälp om du vill anmäla. Vi kommer att bistå rättsväsendet med rättsintyg i de fall polisen begär det.

    Vad innebär en spårsäkring?
    Spårsäkring innebär att man med en tops tar prov från ytor där det kan finnas DNA från en gärningsman. Detta kan göras upp till ca 10 dagar efter övergreppet. Om patienten har polisanmält vidarebefordras spårsäkringsmaterialet till polisen. Om patienten initialt inte polisanmäler sparas spårsäkringen på mottagningen i 2 år. Väljer patient att ej polisanmäla kasseras spårsäkringen därefter. 

    Har mottagningen sekretess?
    Vår datajournal är en s.k. skyddad enhet, vilket innebär att den inte kan läsas av andra vårdgivare än de som har behörighet att läsa journaler från Akutmottagningen för våldtagna.

    Spelar det någon roll vilket kön gärningsmannen har när den våldsutsatta söker vård?
    Nej.

     

  • När du kommer till vår mottagning berättar en sköterska för dig hur vi arbetar. Vid det första besöket erbjuds du undersökning och provtagning för att trygga din hälsa till exempel vad gäller överförbara sjukdomar.

    Undersökningen är också rättsmedicinsk och kan säkra bevis ifall du önskar göra en polisanmälan. Du behöver inte göra en polisanmälan för att få vård och uppföljning hos oss.

    Din hälsa följs upp med bokade besök hos sköterskor och läkare. 

    Allt är frivilligt och du kan när som helst säga till om något inte känns bra och om du vill avbryta undersökningen.  

    Vi har god kunskap om reaktioner man kan ha under och efter våldtäkt och genom samtal med psykoterapeuter, psykologer, kuratorer erbjuds du möjlighet att bearbeta och hantera dessa. Många gånger har man inte reagerat som man förväntat sig och kan behöva stöd att förstå sig själv eller hur man ska hantera situationer med omgivningen.

  • Om du har några frågor efter besöket är du välkommen att kontakta oss på telefon.

    Läs gärna under fliken om vanliga reaktioner efter en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök. Det är viktigt att komma ihåg att alla kan reagera på olika sätt, och att ingen reaktion är fel.

  • Här kan du läsa om reaktioner som är vanliga efter en våldtäkt eller ett våldtäktsförsök. Det är viktigt att komma ihåg att alla kan reagera på olika sätt, och att ingen reaktion är fel.

    Vi är alla olika och kan reagera på våld och hot på olika sätt. Några reagerar omedelbart, för andra kan reaktionen dröja.

    Under de första dagarna kan du känna dig avstängd, händelsen kan kännas helt overklig som om du varit med i en film. Ena stunden kan du känna dig tom på känslor, den andra kommer en blandning av olika känslor som sorg, ilska, rädsla och uppgivenhet. Du kanske undrar över dina reaktioner och känner inte riktigt igen dig själv. Kroppen kan reagera med att du får huvudvärk, du fryser, känner illamående, hjärtklappningar och dina muskler är spända. Sömnen påverkas och du kan få mardrömmar. Det är viktigt att äta fast du har tappat matlusten. 

    Du kan vilja hitta en förklaring till det inträffade och då finns en risk att du skuldbelägger dig själv.

    Vanliga reaktioner när det har gått lite tid

    Du kan vara nedstämd, orolig, glömsk, rastlös och då du är ute är du mer vaksam än tidigare. 

    Det är vanligt med koncentrationssvårigheter så det gäller att hitta en balans av vad du klarar och inte klarar. Du kan pendla mellan att vissa dagar må riktigt bra och andra dagar känna det som om du åker tillbaka till hur du mådde direkt efter händelsen. Försök att uttrycka vilket stöd du behöver av din omgivning. Säg till om du inte orkar berätta för alla vad som hänt och be dem att respektera dina gränser. Har du ingen i din närhet är det betydelsefullt att du håller kontakten med oss på Akutmottagningen för våldtagna eller annan samtalskontakt.

    Röster från personer vi mött

    ”Jag känner mig smutsig och äcklig. Får knappt i mig någon mat. Det går inte att sova, tankarna mal och jag har mardrömmar.” 

    ”Det känns som om det står i pannan på mig, som om alla ser på mig vad jag blivit utsatt för.” 

    ”Det känns som att faror lurar överallt, jag törs knappt ta mig ut, hoppar till om någon i tunnelbanan står nära mig” 

    ”Varför hände det? Varför just jag? Var det något jag sa eller gjorde?” 

    ”De flesta omkring mig verkar urförbannade. Varför är inte jag det? Känns bara som att allt är mitt fel, jag måste vara konstig.” 

    ”Jag vill helst inte tänka på det men plötsligt slår minnesbilderna bara till.”

    ” Jag hade räknat med att jag skulle göra mer motstånd - räknade inte med att bli så rädd och handlingsförlamad. Också rädd för att han skulle göra något som var värre.”

    ”Jag hatar när folk lägger huvudet på sned och tycker synd om mig. Helst skulle jag vilja att ingen visste om det, vill inte att mina vänner och min familj ska ändra uppfattning om mig.” 

    ”Ibland bara gråter jag, ibland blir jag irriterad på allt och alla.” 

    ”Jag fungerar inte som jag brukar, jag kan inte koncentrera mig och tänka klart” 

    ”Jag tycker jag ser honom överallt ute” 

    ”Hur ska jag våga lita på någon igen? Och kommer jag någonsin att kunna lita på mig själv igen?” 

    ”Jag undviker allt som påminner mig om det som hände, men jag börjar känna att det inte ska få begränsa mitt liv!"

    Denna information finns också att ladda ner för utskrift.

  • At the Emergency Clinic for Rape Victims you can get help, no matter who has assaulted you. It could be a man or a woman, someone close to you, or a person you have never met before. You can visit the clinic for help for up to one month after the assault.

    You will be offered a forensic examination, during which evidence is gathered and secured to support any legal process. You will also be offered counselling to help deal with the impact that the assault has had on you. There will also be a medical follow-up with a doctor and a nurse.

    Our staff here at the clinic includes doctors, nurses, assistant nurses, psychologists and medical social workers. All our staff have a great deal of experience in helping people who have been the victim of a sexual assault.

    Download infomation leaflet in other languages:

    English
    Español
    Français
    Pусский
    العربية
    فارسی
    Türkçe
    Soomaali
    ትግርኛ

    Common reactions after a rape or an attempted rape:

    English
    Español
    Français
    Pусский
    العربية
    فارسی
    Türkçe
    Soomaali
    ትግርኛ

  • Ring 08-123 646 70 innan personen hänvisas till AV-SÖS.

    Vi tar emot:

    • Personer som utsatts för sexuellt övergrepp, våldtäkt eller försök till våldtäkt.
    • Personer över 13 år, samt flickor under 13 år men som börjat menstruera. Barn utsatta för sexuella övergrepp hänvisas till barnsjukhusens akutmottagningar.
    • Personer som utsatts inom en månad efter övergreppet.

    Personer som utsatts längre tid tillbaka kan hänvisas vidare, till exempel till Alla kvinnors hus, RFSU, ungdomsmottagningar, primärvård eller psykiatri.

    AV-SöS tar emot personer som utsatts i hela Stockholms län eller som är bosatta i länet. För akutbesök tar AV-SÖS även emot besökande i länet, eller personer som utsatts på väg till länet, exempelvis på kryssningsbåt.

    Vi tar inte emot:

    • Personer som behöver sjukhusvård av medicinska skäl eller som har skador som behöver utredning eller vård. AV-SöS har inga slutenvårdsplatser och ingen övervakningsmöjlighet för personer som är cirkulatoriskt instabila, har skallskador, är intoxikerade, eller personer som kräver akut psykiatrisk specialistvård.

    • Misshandlade personer som inte utsatts för sexuellt övergrepp. Dessa personer tas om hand på kirurgisk mottagning (avgränsning mot misshandel: förövaren haft sina händer innanför kläderna)

     

    Om AV-SöS

    AV-SöS har öppet dygnet runt.

    Alla besök är kostnadsfria.

    All undersökning och behandling är frivillig.

    AV-SöS består av ett team med medicinsk personal och samtalsbehandlare (kuratorer, psykoterapeuter och psykologer) samt medicinsk sekreterare. Samtliga personer bosatta i Stockholms län erbjuds efter akutbesöket kostnadsfri uppföljning, antingen på AV-SöS eller på en av våra närstående enheter (Till exempel Ungdomsenheten, Maria Ungdom, Enheten för sexuell hälsa eller Venhälsan). Samtalskontakter här är fokuserade på aktuell händelse, krisförloppet och är begränsade i tid.

    Personen bestämmer själv om hen vill polisanmäla händelsen. Att polisanmäla är inget krav för att få hjälp. Om personen önskar polisanmäla kan hen oftast få göra det i våra lokaler. Vi hjälper också till att kontakta rätt polisdistrikt.

    Rättsmedicinsk spårsäkring med provtagning för DNA från förövare kan utföras inom en vecka från övergreppet, men helst så snart som möjligt. Annan form av bevissäkring, exempelvis dokumentation av skador kan göras så länge sådana finns. Vi har möjlighet att förvara spårsäkringen hos oss i 2 år, för att ge personen tid att besluta kring en eventuell polisanmälan.

  • Akutmottagningen för Våldtagna är ett regionalt kunskapscentrum för vård efter sexuellt våld. Som kunskapscentrum arbetar vi med att förvalta, sprida och utveckla ny kunskap om konsekvenser av efter sexuellt våld och bästa möjliga vård för den drabbade. Det gör vi genom att:

    • Utveckla nya arbetsmetoder och kvalitetssäkra regionens rutiner och arbetssätt
    • Driva och delta i forskningsprojekt
    • Ansvara för och medverka i utbildning av hälso- och sjukvårdspersonal inom Region Stockholm

     

    Utbildningspaket - Akut omhändertagande av sexuellt våldsutsatta

    Akutmottagningen för våldtagna erbjuder utbildning i akut omhändertagande av sexuellt våldsutsatta. Utbildningspaketet är riktat till Region Stockholms akutsjukhus.

    Är er mottagning intresserad av utbildningen? Välkommen att kontakta utbildningsansvarig Victoria Strand, e-post: victoria.strand@regionstockholm.se

    Konsultativ telefonlinje för vårdpersonal

    Akutmottagning för Våldtagna en konsultativ telefonlinje för vårdpersonal och andra som träffar sexuellt våldsutsatta i sin yrkesroll eller som ideellt verksam. Telefonlinjen kommer att bemannas av psykolog, psykoterapeut och leg hälso- och sjukvårdskurator och är öppen för samtal tre dagar i veckan. Måndagar, onsdagar och fredagar, kl.09.00-11.00. Övrig tid lämnas namn, telefonnummer och arbetsplats på