Den första tiden med nyfött barn är ofta omtumlande. Att ta det lugnt och vila är en förutsättning för att orka med den stora omställning som föräldraskapet innebär.
Barnets dygnrytm med sömn och vakenhetsperioder stämmer sällan överens med vad man som föräldrar är van vid. För att samla kraft och energi som förälder är det viktigt att passa på att sova medan barnet sover.
I samband med förlossningen sker en stor hormonomställning, vilket kan göra att du känner dig labil och har lätt till tårarna. Du kan också känna oro för barnet, amningen och föräldraskapet. Det är helt normalt att känna så.
Om du upplever en längre period av nedstämdhet kan du vända dig till din barnmorskemottagning eller barnavårdscentral där det finns hjälp att få.
Omställningen för en partner efter förlossningen är också stor. Medan mamman ägnar mycket tid åt amning är det viktigt att även du som partner skapar en egen relation till barnet, till exempel genom att hålla och bära det mellan amningstillfällena. Du är ett stort och viktigt stöd för mamman som ofta är mycket trött och kanske har ont i början.
Alla som går hem från BB inom tre dygn blir erbjudna ett återbesök till BB-mottagningen på Södersjukhuset. Vid behov ordnar vi även uppföljning med ytterligare ett besök. Du kan också vända dig till BB-mottagningens telefonrådgivning där vi svarar på frågor om både barnet, amningen och din hälsa. Telefonnummer 08-123 613 25.
Om du är orolig över barnets eller din egen hälsa ska du i första hand kontakta din barnavårdscentral eller den barnmorskemottagning som du gick hos under graviditeten. Du kan även kontakta 1177 Vårdguidens sjukvårdsrådgivning för barn och vuxna, på telefon 1177.
Vid behov av akut läkarhjälp, uppsök någon av våra akutmottagningar:
- Sös gynekologiska akutmottagning, telefon 08-123 621 40.
- Akutmottagningen för barn och ungdomar på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset, telefon 08-123 610 00.
- Vid akut behov av ambulans, ring SOS Alarm, telefonnummer 112.
För att få hjälp med amningen kontaktar du din barnavårdscentral i första hand. Om du behöver ytterligare stöd kan du vända dig till amningsmottagningen på Södersjukhuset, telefon 08-123 613 25.
Alla barn skriker, en del lite, andra mycket. Det kan finnas tillfällen när du som förälder känner dig helt maktlös och blir frustrerad när ditt barn skriker otröstligt. Hur man får sitt barn att sluta skrika är förstås väldigt individuellt och styrt av barnets behov. Ibland räcker det med att du går runt med barnet i famnen. Att använda bärsjal eller bärsele är ett bra alternativ då barnet vill och behöver bli mycket buret.
En sak är mycket viktig att komma ihåg. Skaka aldrig ditt barn! När barnets huvud slänger häftigt fram och tillbaka är risken för hjärnskador mycket stor.
Om ditt barn skriker så mycket att du tror att något är fel ska du vända dig till din barnavårdscentral.
På 1177 kan du läsa mer om sånt som är bra att veta den första tiden efter förlossningen: www.1177.se/stockholm/efter-forlossningen
Se även RFSL:s information om att vänta barn och bli förälder: RFSL.se Bli förälder.
Se också informationsfilmer högre upp på sidan.